Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

ned., 14. kolovoz 2022.

Medijske novosti o Alzheimerovoj bolesti


19. siječnja 2009

Prof. dr. Nenad Bogdanović: Cijepit ćemo se i protiv demencije

news_image
Hoćemo li se jednog dana cijepiti protiv demencije kao protiv ospica ili vodenih kozica, a sve kako bi i u 90. znali vlastito ime ili što smo jučer jeli?

15. studenoga 2008

Alzheimer - uzrokuje li elektromreža u Dalmaciji opasnu bolest?

news_image
Iako strani stručnjaci upozoravaju na pogubno djelovanje zračenja iz elektrpostrojenja i dalekovoda, naši znanstvenici smiruju i govore da nema razloga za paniku

3. rujna 2008

Vježbe mogu odgoditi pojavu Alzheimerove bolesti

news_image
Redovno vježbanje, poput hodanja, poboljšava pamćenje osoba starijih od 50 godina koje pate od blagog pada mentalnih sposobnosti, prema istraživanju australskih znanstvenika objavljenom u Sjedinjenim Državama.

31. svibnja 2008

Otkrijte imate li Alzheimera

news_image
Britanska udruga za Alzheimerovu bolest sastavila je jednostavan test pomoću kojeg svatko može vrlo brzo saznati boluje li od ove neurodegenerativne bolesti.

23. svibnja 2008

Stariji mozak je mudriji

news_image
Kad se stariji ljudi u razgovoru ne mogu sjetiti imena neke osobe ili naslova filma, uglavnom misle kako odlaze na kvasinu. Ali sve više znanstvenih istraživanja dokazuje kako je istina upravo obrnuta, piše New York Times.

8. svibnja 2008

Pretilost nosi dodatni rizik za Alzheimerovu bolest

news_image
Pretilost bi mogla biti čimbenik koji za 80 posto povećava opasnost oboljenja od Alzheimerove bolesti, objavljeno je u britanskom časopisu Obesity Reviews u broju od svibnja.

24. travnja 2008

Njemački znanstvenici na tragu lijeka protiv Alzheimerove bolesti

news_image
Njemački znanstvenici poodmaknuli su u istraživanjima lijeka protiv Alzheimerove bolesti, no za njegovu primjenu na ljudima trebat će još barem deset godina, piše časopis Science.

18. travnja 2008

49 godina smo dijelili sve, a sad se on ne može sjetiti naše djece

news_image
Kada Ana B. i njezin suprug Milan hodaju gradom i sretnu njegovog starog prijatelja, Milan mu u pravilu uvijek kaže: ‘E, legendo stara! Di si?’, pristojno potom izmjene pozdrave i uobičajena pitanja ‘Kako je, što ima novoga?’ i raziđu se.