Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

ned., 19. svibanj 2024.

Publikacije HUAB-a

Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest za svoje članove pripremila je nekoliko priručnika o njezi osoba s AB te izdala biltene u kojima se nalaze informacije o radu Udruge i niz drugih korisnih savjeta.


Novosti-Br1.jpgNovosti br. 1: Utjecaj koronavirusa na
život osoba s demencijom i preporuke za njegovatelje

Koronavirus (COVID-19) na naše zdravlje utječe jednako, bez obzira bolujemo li od Alzheimerove bolesti i drugih demencija ili ne. Ali mogu se promijeniti reakcije osoba s demencijom na izolaciju i pogoršanje njihovog
zdravstvenog stanja. Nedavno objavljena iskustva njege osoba s demencijom stečena u Kini i drugim dijelovima svijeta vrlo su nam dragocjena. Stoga Vam ih uz opće savjete prenosimo u našim Novostima br. 1 (kliknite na sličicu lijevo).

WAM 2019 - Bilten ADI CRO web_Page_1.jpgLetak „Razgovarajmo o demenciji" u povodu Svjetskog mejseca Alzheimerove bolesti 2019.

U povodu Svjetskog mejseca Alzheimerove bolesti Svjetski savez za Alzheimerovu bolest (ADI), kojega je Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest punopravni član, izdala je letak "Razgovarajmo o demenciji", čiji prijevod objavljujemo.

Sto je demencija i kako zivjeti s njom.jpgLetak „Što je demencija i kako živjeti s njom?“

U sklopu projekta „Poboljšanje kakvoće života osoba s demencijom u prekograničnom području – Demenca aCROsSLO“, koji sufinancira EFRR u okviru Programa suradnje INTERREG V-A Slovenija-Hrvatska za programsko razdoblje 2014. – 2020., Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest predvodila je izradom promotivnog letka „Što je demencija i kako živjeti s njom“.

U letku je na popularan način opisano što je demencija. kakao živjeti s njom i što učiniti kada se pojave njezini simptomi.

Letak možete pročitati ili preuzeti kliknete li na njegovu sliku - otvorit će se u novoj kartici.

Upute-za-prepoznavanje-deme.jpgUpute za prepoznavanje znakova demencije te postupanje u slučaju da osoba pokazuje znakove demencije

Pisane jednostavnim riječnikom, ove upute izvrstan su vodič kroz simptome demencije i načina na koji bi trebalo postupiti ukoliko ih zamijetimo kod neke osobe. Sadrže i objašnjnja najčešćih razloga radi kojih ljudi poriču postojanja simptoma i odgađaju posjet liječniku, kao i savjete na koji način možemo potaknuti da zatarže svoju dijagnozu.

Ove Upute realizirane su u sklopu projekta Poboljšanje kakvoće života osoba s demencijom u prekograničnom području – Demenca aCROsSLO koji sufinancira EFRR u okviru Programa suradnje INTERREG V-A Slovenija-Hrvatska za programsko razdoblje 2014. – 2020.

Upute možete pročitati - preuzeti kliknete li na sliku naslovnice Uputa gore - lijevo. Upute će se otvoriti u novoj kartici.

Pod zajedničkim krovom - radna bilježnica za pomoć pri skrbi za osobe s demencijom

Radna bilježnica za pomoć pri skrbi za osobe s demencijom (2018.) prva je te vrste u Hrvatskoj i Sloveniji. Nastala je u sklopu europskog perkograničnog projekta Demenca aCROsSLO. Sadrži mnoge radne listove i vježbe za rad s osobama s demencijom, kao i pjesmaricu. Za preuzimanje kliknite na sliku.

Preporuke za optimizaciju i planiranje domova koji skrbe o osobama s demencijom

Preporuke za optimizaciju i planiranje domova koji skrbe o osobama s demencijom (2018.) prve su te vrste u Hrvatskoj i Sloveniji. Nastale su u sklopu europskog perkograničnog projekta Demenca aCROsSLO. Donose mnoge korisne savjete koji su prikladni i za uređenje stanova i kuća u kojima žive osobe s demencijom. Za preuzimanje kliknite na sliku.

Jesenja ruža 2016
Jesenja ruža 2016

Jesenja ruža - 2016.

Letak HUAB-a u povodu Mjeseca Alzheimerove bolesti 2016.

Letak Ne zaboravi me u povodu Mjeseca Alzheimerove bolesti 2016.

Alzheimer’s Disease International, koja je izravno povezana sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i  Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest izdali su letak Ne zaboravi me u povodu Mjeseca Alzheimerove bolesti 2016.

Jubilarni Bilten Udruge

Bilten Udruge u povodu njezine 15. obljetnice osnutka i djelovanja (2014.).

Bilten možete pročitati / preuzeti ovdje (otvara se u novom prozoru/kartici preglednika).

10 znakova Alzheimerove bolesti
10 znakova Alzheimerove bolesti

Promjene u svakodnevnom ponašanju koje upućuju na Alzheimerovu bolest

Ranije prepoznavanje i liječenje Alzheimerove bolesti usporava njen tijek, te poboljšava kvalitetu života.
Skup smjernica predložen je od strane Međunarodne i Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest, te se njima želi skrenuti pozornost na ovaj gorući zdravstveni i socijalni problem.

Upoznaj lica demencije

Brošura u povodu Svjetskog dana Alzheimerove bolesti - 21. rujna 2011.

Brošura upoznaje s više činjenica o demenciji te art-terapiji, jednoj od mogućnosti u nefarmakološkom pristupu tretiranja poremećaja ponašanja u oboljelih od demencije.

Bilten Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest

Ovim prvim Biltenom HUAB-a željeli smo obuhvatiti rad kroz proteklo desetljeće, vjerujući da rad Udruge i suradnja s obiteljima nije bila uzaludna. Naš će rad i dalje biti usmjeren ka poboljšanju kvalitete života bolesnika i njegove obitelji, pa i ovaj bilten namjenjujemo svim dosadašnjim članovima kao i onima koji će, igrom sudbine, postati naši članovi.

Jesenja ruža za jesen života

Brošura u povodu Svjetskog dana Alzheimerove bolesti - 21.rujna 2009 godine

Sadržaj ove brošure uz ostalo obrazlaže kako prepoznati i prihvatiti Alzheimerovu bolest te kako se odnositi i njegovati oboljele.

Živjeti i brinuti se o osobi s Alzheimerovom demencijom

Ovaj praktičan i jednostavno pisan priručnik trebao bi pročitati svako tko brine o osobama s demencijom. Uz brojne ilustracije on objašnjava što je sve dobro činiti bolesnicima kako bismo im olakšali posljedice Alzheimerove bolesti.

Alzheimerova demencija: dijagnosticiranje, šifriranje i inicijalna terapija

Ova brošura sadrži osnovne informacije o prepoznavanju, dijagnosticiranju i šifriranju Alzheimerove demencije, te propisivanju inicijalne terapije ako dođe do najdramatičnije akutne dekompenzacije psihičkog stanja oboljelog – delirija. Namijenjene su prvenstveno liječnicima primarne zdravstvene zaštite, a cilj im je sprječavanje hospitalizacije ili skraćivanje vremena hospitalizacije, pravovremenom aplikacijom adekvatne terapije, te dobivanje relevantnih podataka o broju oboljelih u Hrvatskoj.