Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

sub., 20. srpanj 2024.

Rujan je mjesec borbe protiv Alzheimera

Zagrebancija

ned 07.09.2014. 21:11:00

Rujan je poznat kao mjesec borbe protiv Alzheimerove bolesti. Pod Visokim pokroviteljstvom Predsjednika RH Ive Josipovića te pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića u Gradskoj kavani održan je skup pod nazivom "Alzheimer Cafe" s ciljem prepoznavanja bolesti. Skup je organizirala Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest.

- Alzheimerova bolest kreće sa zaboravljivošću. Prije svega osobe uglavnom počinju zaboravljati one događaje koji su se zbili nedavno, ali se sjećaju prošlih događaja. Kasnije bolest napreduje pa se tako i stupanj zaboravljanja mijenja. Zaboravljanje je definitivno onaj inicijalni faktor prepoznavanja bolesti, ali kasnije se uz bolest vežu i mnoge kognitivne smetnje; smetnje prilikom čitanja, pisanja i govora, zaboravljanje riječi i slično tako da je velik skup simptoma koji se dešavaju - izjavila je dr.sc. Marina Boban, specijalistica neurologije.

Osim prepoznavanja bolesti, bitno je pružanje potpore oboljelima i njihovim njegovateljima te širenje znanja o Alzheimerovoj bolesti i problemima koje bolest nosi.

- Problem ALzheimerove bolesti je neprepoznavanje bolesti na vrijeme. Isto tako bitno je istaknuti kako to nije psihička bolest, već je to puno kompleksniji problem u kojem strada cijelo tijelo tako da se bolest nesmije skrivati, bitno je govoriti o njoj - kazala je Dajčić.

Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest djeluje već 15 godina, a dobiva prihode samo od Grada Zagreba, što nije dovoljna svota novaca da se pokriju svi troškovi. Udruga stupa u kontakte s klijentima, šalje edukativne materijale, pomaže oboljelima, a sve to proizvodi određene troškove. U udruzi se nadaju kako će se ubrzo pojaviti riješenje glede stalnog financiranja Udruge. U Hrvatskoj trenutno ima oko 800 tisuća oboljelih.

- Mi naših konkretnih podataka nemamo, ali služimo se sa svjetskim podacima koji govore da 10% osoba starijih od 65 godina boluje od ove bolesti. U Hrvatskoj taj broj trenutno iznosi 80 900. Što se tiče Grada Zagreba, broj oboljelih seže do 15 tisuća, a broj obuhvaća sve one koji su bili bolesni, još uvijek jesu ili će im bolest tek biti dijagnosticirana - dodala je Dajčić.

Tags: