Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

pet., 24. svibanj 2024.

Razvijen krvni test za otkrivanje demencije?

http://www.novilist.hr/Lifestyle/Zdravlje-ljepota/Zdravlje/Razvijen-krvni-test-za-otkrivanje-demencije

sri 09.07.2014. 22:53:00

Novi list - 8.7.2014.

Hrvatski neuropatolog Goran Šimić smatra ipak da već sada postoji daleko pouzdanija metoda od pristupa koji proučavaju britanski znanstvenici

ZAGREB   Hoće li neka osoba u idućih godinu dana razviti Alzheimerovu bolest moglo bi se ubuduće otkrivati jednostavnim krvnim testom, najavljuju britanski znanstvenici koji su, kako tvrde, učinili »veliki korak naprijed« u naporima znanstvene zajednice da razvije krvni test za otkrivanje demencije. 

U studiji objavljenoj u časopisu »Alzheimer's & Dementia«, znanstvenici su na uzorku od 1.000 pacijenata identificirali set proteina u krvi koji s 87-postotnom sigurnošću mogu predvidjeti početak demencije. Ispitivali su razlike u krvi kod 542 zdrave osobe, 220 osoba s blagim kognitivnim smetnjama i 476 pacijenata s Alzheimerovom bolešću.

Na temelju krvne slike uspjeli su s 87-postotnom točnošću utvrditi kod kojih će se pacijenata s blagim kognitivnim poremećajem u narednih godinu dana razviti neizlječiva neurološka bolest. 

Rana dijagnoza

Otkriće će, tvrde, unaprijediti istraživanja novih lijekova protiv Alzheimerove bolesti. U posljednjem desetljeću takva istraživanja nisu dala značajnijih rezultata, a liječnici vjeruju da je to zato jer se pacijente počinje liječiti prekasno, kad su se simptomi bolesti već razvili, što je u pravilu čak deset godina nakon što bolest nastane. Rano dijagnosticiranje bolesti danas je stoga jedan od prioriteta u istraživanjima demencije. 

Cilj nam je identificirati pacijente u ranijoj fazi bolesti i uključiti ih čim prije u klinička istraživanja, kako bi im mogli u većoj mjeri pomoći – izjavio je voditelj istraživanja, prof. Simon Lovestone sa Sveučilišta Oxford. 

Hrvatski neurolozi, međutim, kažu kako je dijagnostika i bez krvnog testa bitno uznapredovala, pa se Alzheimerova bolest danas otkriva daleko bolje i ranije nego prije desetak i više godina. 

Alzheimerovu bolest danas uspješno dijagnosticiramo lumbalnom punkcijom, pomoću biomarkera, PET/CT snimanjem i kognitivnim testiranjem, i možemo je otkriti u ranoj fazi – ističe Nataša Klepac , neurologinja iz KBC-a Zagreb. 

Bitna i cijena testa

Određivanje biomarkera u krvi bilo bi, kaže, jednostavnije, a pitanje je koliko bi takav test stajao. Postojeće su dijagnostičke pretrage, zaključuje, posve dovoljne i kvalitetne, a važno je da se pacijenti koji sumnjaju u Alzheimerovu bolest neurologu dođu čim prije. 

Goran Šimić, neuropatolog pri Hrvatskom institutu za istraživanje mozga, smatra da je kombinacija slikovnog prikaza strukture i aktivnosti mozga te analize cerebrospinalne tekućine izuzete lumbalnom punkcijom već sada daleko pouzdanija metoda od pristupa britanskih znanstvenika.

Autor: Ljerka Bratonja Martinović

Tags: