Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

sub., 20. srpanj 2024.

Pretilost nosi dodatni rizik za Alzheimerovu bolest

http://dnevnik.hr/vijesti/zdravlje/pretilost-nosi-dodatni-rizik-za-alzheimerovu-bolest.html

čet 08.05.2008. 13:40:00

Pretilost bi mogla biti čimbenik koji za 80 posto povećava opasnost oboljenja od Alzheimerove bolesti, objavljeno je u britanskom časopisu Obesity Reviews u broju od svibnja.

Znanstvenici su istraživali vezu između povećane tjelesne težine i demencije (također i Alzehimerovu bolest), koja pogađa 10 posto osoba starijih od 65 godina.

Istraživanje je obuhvatilo rezultate deset međunarodnih studija provedenih od 1995. na 2534 osobe u dobi od 40 do 80 godina, koje su bile pogođene raznim oblicima demencije.
Opasnost od demencije povećava se za 42 posto kod pretilih osoba, u usporedbi s osobama normalne težine, a za 36 posto u osoba povećane tjelesne težine, ističu znanstvenici.

Dr. Youfa Wang, jedan od troje istraživača s Međunarodne škole javnog zdravlja na sveučilištu John Hopkins Bloomberg u Baltimoreu, navodi da se ukupan rizik penje na 73 posto kad je riječ o Alzehimerovoj bolesti.

Stoga bi smanjenje pretilosti bila dobra strategija za prevenciju razvoja Alzheimerove bolesti u srednjoj životnoj dobi, drže autori.

Pretilost se dijagnosticira prema Indeksu tjelesne mase (BMI, prema engleskom nazivu), a indeks se dobiva tako da se tjelesna masa u kilogramima podijeli s kvadratom visine u metrima. Ako BMI iznosi 25 i više, on ukazuje na povećanu tjelesnu težinu, dok vrijednosti iznad 30 pokazuju pretilost.

Tags: Dnevnik.hr