Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

sub., 20. srpanj 2024.

Novi tretman za Alzheimerovu bolest

http://www.jutarnji.hr/novi-tretman-za-alzheimerovu-bolest/302933/

uto 14.07.2009. 17:37:00

ZAGREB -  Prvi rezultati kliničkih istraživanja pokazuju da se tvar NIC5-15 može koristiti kao siguran i učinkovit tretman kod oboljelih od Alzheimerove bolesti, priopćili su američki znanstvenici iz Mount Sinai School of Medicine.

Oni su u Beču, na međunarodnoj konferenciji posvećenoj toj neizlječivoj neurodegenerativnoj bolesti, prezentirali preliminarne rezultate druge faze kliničkih istraživanja. Ta su istraživanja pokazala da tvar NIC5-15 pomaže u stabiliziraju kognitivnih sposobnosti pacijenata kod kojih Alzheimerova bolest još nije u uznapredovaloj fazi.

Procjenjuje se da u svijetu danas od Alzheimerove bolesti, neizlječivog neurodegenerativnog oboljenja, boluje 24 milijuna ljudi, dok se broj oboljelih u Hrvatskoj procjenjuje između 50.000 i 70.000. Prvi simptomi bolesti su zaboravljanje, nesnalaženje u prostoru i zbunjenost.

Alzheimerova bolest dvostruko je češća među ženama, a najčešća u dobi od više od 65 godina. Bolest u prosjeku traje od sedam do 10 godina. Dosad nije bilo učinkovitog liječničkog tretmana.

T. Rudež

Tags: Jutarnji list