Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

sub., 20. srpanj 2024.

Više od polovine Hrvata ne zna što je demencija

sub 29.12.2018. 19:42:00

Istraživanja Zagreb i nacionalno.jpg

Zagreb, 12. prosinca 2018. - Najnovije nacionalno istraživanje koje je za Hrvatsku udrugu za Alzheimerovu bolest bez naknade napravila agencija Promocija Plus iz Zagreba pokazuje kako 55 posto naših građana smatra da je demencija psihička bolest ili ne zna njezine uzroke. Alarmantno je i da 45 posto naših građana pogrešno smatra kako je demencija posljedica normalnog procesa starenja!

Rezultati ovog istraživanja ukazuju na poznati problem, što više osoba pogrešno smatra da je demencija posljedica normalnog procesa starenja, a ne blesti koje uništavaju stanice u mozgu, to manje osoba traži pomoć liječnika - dijagnozu uzročnika demencije, atime i pravodobno liječenje koje ublažava posljedice Alzheimerove i njoj sličnih bolesti mozga.

Najviše točnih odgovora dali su sudionici ispitivanja iz Istre u kojoj je protekle dvije godne naša Udruga vrlo intenzivno djelovala na destagmatizaciji demencije tijekom provedbe europskog prekograničnog projekta Demenca aCROsSLO. To je svima nama upozoravajući znak da moramo još više sve oko sebe upozoravati da demencija nije psihička bolest i poticati akcije njezinog ranog prepoznavanja.

Zahvaljujemo agenciji za istraživanje tržišta Promociji Plus što nam je dobrovoljno pružila ove vrijedne podatke.

Tags: