Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

pet., 24. svibanj 2024.

Obitelj prva primjeti rane simptome Alzheimera

http://www.zagrebancija.com/hr-aktualnosti/obitelj-prva-primjeti-rane-simptome-alzheimera_307104

uto 21.09.2010. 13:19:00

Osoba koja primjeti da je zaboravljiva ne boluje od Alzheimera već obitelj prva primjeti da njihov član ima simtome Alzheimerove bolesti.

Svjetski dan borbe protiv Alzheimera simolično je proslavljen na Cvjetnom trgu uz štandove sa lecima na kojima su sve pojedinosti o toj teškoj i neizlječivoj bolesti.

- Riječ je o teškoj i kroničnoj bolesti koja traje godinama. U Hrvatskoj je 50 do 80 tisuća oboljelih od neke vrste demencije. Iako se bolest javlja obično poslije 65-e godine, postoje i slučajevi kada se bolest pojavi i kod 50-godišnjih osoba. Što se tiče početnih simptoma, najčešće su to zaboravljivost i to stvari koje radite godinama. Primjerice, zaboravite sastojke za kuhanje poriluka, a to ste pripremali inače bez problema – kazao je Ninoslav Mimica, predsjednik Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest i psihijatar u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče. Mimica naglašava da je obitelj ta koja prva primjeti simptome bolesti kod svog člana.

Alzheimerova bolest promjeni ličnost oboljelog 

- Kada dođe pacijent i kada se požali da je zaboravljiv to zapravo znači da nije riječ o Alzheimeru. Naime, nakon 30-e pamćenje slabi i često se mladima dogodi da zaborave koji su film gledali ili slično. No, razlika je u tome  što pacijent s Alzheimerom nije svjestan da je zaboravljiv. Kada obitelj primjeti da se nešto neuobičajeo događa, da osoba zaboravlja stvari koje inače svakodnevno obavlja kao primjerice kako se obrijati, to je znak za uzbunu – kazao je Mimica. Još jedan veliki problem s kojima se suočavaju oboljli od Alzheimera i njihove obitelji je i nedostatak edukacije.

- Obitelji oboljelih od Alzheimera moraju znati skrbiti se o oboljeloj osobi. Većina radi, ima svoj ritam života a bolesniku je potrebna 24-satna njega. Zbog toga Udruga apelira na Domove umirovjenika da preuzmu  takve pacijente. Većina ravnatelja i ravnateljica se pravda time da oni nemaju osoblje koje bi se brinulo o takvim ljudima – kazala je Mira Dajčić, voditeljica Savjetovališta za obitelji s obolljelim od Alzheimera. Dajčić ističe da je potrebna tek edukacija u Domovima umirovljenika i nikakav specijalizrana njega.

- Alzheimer u poptunosti promijeni ličnost osobe koaj može biti iznenadno ljubomorna, nesocijalna, uplašena. Zbog toga, organiziramo tribine, educiramo obitelji. Nastojimo i njima, ali i oboljelima olakšati život  jer Alzheimer traje godinama, čak i do deset godina – kazala je Dajčić. Poteškoće govra, pisanja, nerazumjevaje pojmova poput ljubavi i pravde, te nagle projene raspoloženja samo su neki od simtpoma te teške bolesti.  Nažalost, većina bolesnika se nakon psihijatrijskog tretmana vraća kući gdje ih većinom dočekuju obitelji spremne za pomoć ali nije uvijek tako.  Iz Savjetovališta za obitelji oboljelih pozivaju sve koji trebaju savjet ili pomoć da se jave na broj telefona 091/569 16 60.

Tags: