Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

ned., 14. kolovoz 2022.

Medijske novosti o Alzheimerovoj bolesti


2. rujna 2009

Trebamo uvesti ranu dijagnostiku Alzheimerove bolesti

news_image
Kada je počela zaboravljati recentne događaje, jedna nam se gospođa požalila kako su joj svi govorili da rješava križaljke i da će joj biti bolje. No, žena je dobro rješavala križaljke, ali nije više mogla skuhati ručak jer bi zaboravila gdje je ostavila namirnice.

14. srpnja 2009

Novi tretman za Alzheimerovu bolest

news_image
Prvi rezultati kliničkih istraživanja pokazuju da se tvar NIC5-15 može koristiti kao siguran i učinkovit tretman kod oboljelih od Alzheimerove bolesti, priopćili su američki znanstvenici iz Mount Sinai School of Medicine.

6. srpnja 2009

Kava kao lijek protiv Alzheimerove bolesti

news_image
PROIZVOĐAČI kave sigurno će biti zadovoljni viješću o istraživanju znanstvenika s Floride u SAD-u, koji su otkrili kako ispijanje pet šalica kave dnevno može pomoći pri izbjegavanju problema s pamćenjem koji se javljaju kod Alzheimerove bolesti.

15. svibnja 2009

Alzheimer - bolest treće životne dobi

news_image
Kao i svako dijete i ja sam obožavala svoju baku. Nas unuke posebno je zabavljala šalama i zaboravljivošću. Često nas nije prepoznavala i mijenjala nam je imena. Roditelji su o tome pričali usput. Tek kada mog oca nije prepoznala te ga je gledajući širom otvorenih očiju upitala: »A čiji si ti sinko?«, objašnjeno nam je da je baka ozbiljno bolesna. Od toga su dana s nj…

6. travnja 2009

Alzheimerova bolest mogla bi izazvati novu krizu

news_image
Novo istraživanje pokazuje da bi Alzheimerova bolest mogla izazvati svoju vlastitu ekonomsku krizu. Trenutno u Sjedinjenim Državama od te bolesti boluje, kako se procjenjuje, 5 milijuna i 300 tisuća ljudi.

2. travnja 2009

Hrvat otkrio bolji način liječenja Alzheimera

news_image
U novom broju prestižnog američkog znanstvenog časopisa Cell, hrvatski znanstvenik dr. Dimitri Krainc, profesor neurologije na Sveučilištu Harvard i suradnik na splitskom MedILS-u, objavio je značajno otkriće koje će pomoći u liječenju teških neurodegenerativnih poremećaja poput Alzheimerove, Huntingtonove i Parkinsonove bolesti.

24. veljače 2009

Šest metoda za povećanje mozga i njegove moći

news_image
Protivno ranijim uvjerenjima čak i mozak odraslih ljudi i njegova moć mogu se povećati, pokazala su nova istraživanja. Naime, prema uglednom znanstvenom časopisu Scientific American tjelovježba povećava sposobnosti mozga, među kojima, planiranje, organizaciju i multitasking. Prehrana također ima važnu ulogu u njegovu funkcioniranju, kao i aktivnosti poput slušanja gl…

3. veljače 2009

Alzheimer je dijabetes mozga

news_image
Najčešći oblik demencije vjerojatno je povezan s drugom uobičajenom staračkom bolešću – dijabetesom tipa II, tvrde znanstvenici.