Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

ned., 21. travanj 2019.

Medijske novosti o Alzheimerovoj bolesti


3. rujna 2008

Vježbe mogu odgoditi pojavu Alzheimerove bolesti

news_image
Redovno vježbanje, poput hodanja, poboljšava pamćenje osoba starijih od 50 godina koje pate od blagog pada mentalnih sposobnosti, prema istraživanju australskih znanstvenika objavljenom u Sjedinjenim Državama.

31. svibnja 2008

Otkrijte imate li Alzheimera

news_image
Britanska udruga za Alzheimerovu bolest sastavila je jednostavan test pomoću kojeg svatko može vrlo brzo saznati boluje li od ove neurodegenerativne bolesti.

23. svibnja 2008

Stariji mozak je mudriji

news_image
Kad se stariji ljudi u razgovoru ne mogu sjetiti imena neke osobe ili naslova filma, uglavnom misle kako odlaze na kvasinu. Ali sve više znanstvenih istraživanja dokazuje kako je istina upravo obrnuta, piše New York Times.

8. svibnja 2008

Pretilost nosi dodatni rizik za Alzheimerovu bolest

news_image
Pretilost bi mogla biti čimbenik koji za 80 posto povećava opasnost oboljenja od Alzheimerove bolesti, objavljeno je u britanskom časopisu Obesity Reviews u broju od svibnja.

24. travnja 2008

Njemački znanstvenici na tragu lijeka protiv Alzheimerove bolesti

news_image
Njemački znanstvenici poodmaknuli su u istraživanjima lijeka protiv Alzheimerove bolesti, no za njegovu primjenu na ljudima trebat će još barem deset godina, piše časopis Science.

18. travnja 2008

49 godina smo dijelili sve, a sad se on ne može sjetiti naše djece

news_image
Kada Ana B. i njezin suprug Milan hodaju gradom i sretnu njegovog starog prijatelja, Milan mu u pravilu uvijek kaže: ‘E, legendo stara! Di si?’, pristojno potom izmjene pozdrave i uobičajena pitanja ‘Kako je, što ima novoga?’ i raziđu se.

31. siječnja 2008

Liječnici uspjeli pacijentu vratiti stara sjećanja

news_image
Kanadski neuroznanstvenici otkrili su da je električnom stimulacijom mozga moguće vratiti izgubljena sjećanja. To bi mogao biti lijek za ranu fazu Alzheimerove bolesti.

4. listopada 2007

Ljubav koju nije mogla zaustaviti ni teška bolest

news_image
Ray i Grace Smith deset su godina putovali svijetom: u Italiji su obilazili muzeje i vulkan Stromboli, u Australiji vozili jeep kroz pustinju, jahali slonove na Šri Lanki, proučavali ruševine drevne civilizacije Maya u Srednjoj Americi, gledali kanadske nepregledne šume i divili se noćnoj vizuri Hong Konga.