Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

sri., 24. travanj 2024.

U Osijeku se planira otvoriti hospicij i dnevni centri

http://www.glas-slavonije.hr/280408/3/Planiraju-uskoro-otvoriti-hospicij-i-dnevne-centre

pon 21.09.2015. 12:54:00

AC Osijek 21-9-2015.jpg

Kome se obratiti za konkretnu pomoć kada u obitelji imate osobu oboljelu od Alzheimerove bolesti? Mogu li obitelji koje skrbe o oboljelim osobama dobiti pomoć volontera, ali i stručnjaka? Kako bolesnika zaštiti da svoju imovinu ne prepiše nepoznatoj osobi? To su samo neka od brojnih pitanja koja su se mogla jučer čuti na Alzheimer caféu, događanju koje je, u sklopu prvog obilježavanja Svjetskog dana Alzheimerove bolesti u Osijeku, u županijskoj vijećnici organizirala udruga Memoria, u suorganizaciji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Osječko-baranjske županije.

- Alzheimer café mjesto je gdje se okupljaju obitelji osoba oboljelih od Alzheimera i stručnjaci iz udruge Memoria. Zanimanje je veliko, jer prema nekim podacima u županiji imamo oko 6500 oboljelih. Skrb koja im se pruža u institucijama i kod kuće nije dovoljna, jer doista je teška situacija u kojoj se nalazi oboljeli, ali i cijela njegova obitelj - rekla je Ružica Gverieri, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Osječko-baranjske županije.

U predavanju koje je naslovila Alzheimerova bolest - izazov 21. stoljeća, doc. prim. dr. sc. Ljiljana Radanović Grgurić, istaknula je da oboljeli od Alzheimerove bolesti gube vlastiti identitet i sposobnost sjećanja. Pojasnila je najčešće simptome, rizične čimbenike, ali i savjetovala vježbanje mozga, tjelesnu aktivnost i mediteranski tip ishrane kao prevenciju.

Udrugu Memoria, drugu takvu udrugu u Hrvatskoj, i jedinu istočno od Zagreba, predstavile su predsjednica Silvija Dološić i Matea Milovac, potpredsjednica udruge.

- Cilj nam je educiranje i informiranje građana o njihovim pravima i slobodama, pružanje emocionalne i psihološke podrške skrbnicima i oboljelima od Alzheimerove bolesti, senzibiliziranje javnosti, kao i uspostavljanje različitih oblika skrbi za ove bolesnike. Naime, planiramo otvaranje hospicija za oboljele, kao i dnevnih centara te savjetovališta - ističu naše sugovornice.

Obilježavanje Svjetskog dana Alzheimerove bolesti u Osijeku završilo je sinoć besplatnom projekcijom filma “Zauvijek Alice”, u kinematografu Urania, u organizaciji udruge Memoria. Film, nagrađen Oscarom i Zlatnim globusom, govori o Alzheimerovoj bolesti.

Glas Slavonije, V. Latinović

Tags: