Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

sub., 20. srpanj 2024.

Medijske novosti o Alzheimerovoj bolesti


7. siječnja 2023

Odobren lijek protiv "najsloženije bolesti"

news_image
Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je 6. siječnja 2023. lijek za Alzheimerovu bolest lekanemab za pacijente u najranijim stadijima bolesti koji su razvili japanska farmaceutska tvrtka Eisai i američki Biogen.

11. studenoga 2022

Obiteljski zakon obvezuje djecu da se brinu o roditeljima, ali država ne čini ništa da im to i omogući! Je li predloženih pet slobodnih dana godišnje dovoljno?

news_image
Izmjenama i dopunama Zakona o radu uvodi se pravo na neplaćeni dopust radniku koji pruža osobnu skrb članu obitelji. Radnik tada ima pravo na neplaćeni dopust u ukupnom trajanju od pet radnih dana godišnje. Pod pružanjem osobne skrbi smatra se skrb koju radnik pruža članu uže obitelji ili osobi koja živi u istom kućanstvu i koja joj je potrebna zbog ozbiljnog zdravstv…

28. rujna 2022

Alzheimerova bolest više pogađa žene: koje su faze ove smrtonosne bolesti

news_image
Svjetski dan Alzheimerove bolesti obilježava se 21. rujna svake godine i riječ je o jednom od vodećih javnozdravstvenih problema, a posebice zbog sve većeg broja starijeg stanovništva. Njemački neurolog Alois Alzheimer je davne 1906. godine prvi put opisao ovu bolest. "Alzheimerova bolest je progresivna bolest mozga koja je najčešći uzrok demencije. Demencija u medici…

7. lipnja 2021

Odobren novi lijek protiv AB

news_image
Danas (7.6.2021.) je Ured za hranu i lijekove SAD-a (FDA) odobrio korištenje prvog lijeka koji usporava razvoj Alzheimerove bolesti. Pod komercijalnim nazivom Aduhelm ovaj lijek farmaceutske tvrtke Biogen dobio je zeleno svjetlo za uporabu koje će se isprva odvijati u širokim kliničkim ispitivanjima.

27. listopada 2020

12 rizičnih faktora demencije

news_image
Alzheimer's Disease International (ADI) objavio je infografiku o rizičnim faktorima za razvoj demencije.

11. listopada 2020

Indeks spremnosti za inovaciju demencije 2020

news_image
Gradovi širom svijeta trebaju spremnije uvoditi inovacije u skrbi, liječenju i podršci osobama s demencijom i više se služiti znanjem nacionalnih udruga za Alzheimerovu bolest, ističe novo izvješće Globalne koalicije za starenje (GCOA), Alzheimer's Disease International (ADI) i singapurske zaklade Lien.

4. travnja 2020

Stav Alzheimer Europe o raspodjeli oskudnih medicinskih sredstava za usluge intenzivne njege tijekom pandemije COVID-19

news_image
Luksemburg, 3. travnja 2020. - Na mrežnom sastanku koji je organizirala Alzheimer Europe, predstavnici 22 nacionalna udruženja Alzheimera iz 19 europskih zemalja usvojili su poziv vladama i nacionalnim zdravstvenim sustavima da hitno povećaju infrastrukturu za intenzivnu njegu potrebnu osobama pogođenim COVID-19 i osiguraju da se svi propisi o njezi i liječenju koji s…

18. ožujka 2020

Sabor usvojio odluku o izradi Nacionalne strategije borbe protiv demencije

news_image
Zagreb 18.3.2020. – Na današnjoj sjednici Sabora RH jednoglasno su usvojena dva zaključka koje su Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest i niz društava Hrvatskog liječničkog zbora predložili na dnevni red tematske sjednice Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku.

« Prethodno1234567...19Sljedeće »