Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

sub., 20. srpanj 2024.

U čakovečkoj Srednjoj školi dali obol Alzheimerovoj bolesti

sri 05.10.2016. 09:29:00

Cakovec-0.jpg

U njihovu sredinu došli su Mira Dajčić, osnivačica Udruge i njena dopredsjednica te voditeljica Savjetovališta i glavni edukator Udruge koja je govorila na temu svakodnevnog života s oboljelom osobom, odnosno načinima neverbalne komunikacije, razumijevanja potreba oboljele osobe i pravilnog odnosa prema istoj. Uz nju, tu je bio i drugi dopredsjednik Udruge Tomislav Huić.

Gosti su podijelili svoja iskustva, probleme i izazove s kojima se susreću oboljeli, ali i njihove obitelji. Predavanje je bilo namijenjeno učenicima i profesorima škole, ali i svim zainteresiranim žiteljima Međimurske županije od kojih su neki stupili u kontakt s članovima Udruge glede daljnje suradnje. Budućim medicinskim sestrama/tehničarima i fizioterapeutima će ovaj skup koristiti u njihovoj praksi.

Cakovec-2.jpg

Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest (HUAB) osnovana je 1999. godine u suradnji sa strukom – liječnicima specijalistima neurologije i psihijatrije. Utemeljena je u svrhu promicanja, razvoja i unaprjeđenja skrbi o oboljelima od Alzheimerove bolesti i drugih demencija, pružanja psihološko-socijalne pomoći članovima njihovih obitelji – neformalnim njegovateljima, edukacije svih osoba uključenih u skrb i njegu oboljelih te zbog destigmatizacije bolesti.

HUAB, kao organizirana zajednica stručnjaka za Alzheimerovu bolest u Hrvatskoj, nastoji učiniti sve kako bi pomogla oboljeloj osobi, članovima njegove obitelji te društvu u cjelini. Punopravna je članica Svjetske udruge za Alzheimerovu bolest i Europske udruge za Alzheimerovu bolest.

Savjetovalište za članove obitelji oboljelih radi kontinuirano od osnutka udruge, a djeluje na više načina, posredstvom individualnog i grupnog savjetovanja članova obitelji – njegovatelja po principu individualizirane skrbi, SOS telefona, grupa za potporu, organiziranja okupacijskih i kreativnih terapija za oboljele osobe, specijalističkih konzilijarnih savjetovanja te edukativnih radionica za njegovatelje.

Stručni tim udruge u kojem su liječnici – specijalisti neurolozi, psihijatri, neuroznanstvenik, viši fizioterapeut, medicinska sestra i njegovateljica oboljele osobe, kontinuirano radi na izobrazbi svih uključenih i zainteresiranih za dobrobit oboljelog kao i cjelokupne društvene zajednice i javnosti, u tom smislu provode edukacije profesionalnih njegovatelja u domovima za starije osobe, socijalnih radnika, liječnika opće/obiteljske medicine i medicinskih sestara, kao i studenata medicine, socijalnog rada i psihologije te učenika srednjih medicinskih škola.

Posrednica u organizaciji ovog hvalevrijednog skupa je bila Brigita Prstec, mag. med. techn., djelatnica u Srednjoj školi Čakovec. Interes za ovo predavanje je bio izuzetan.

Cakovec-3.jpg

 

Tags: