Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

sri., 12. lipanj 2024.

Rujan - mjesec borbe protiv Alzheimerove bolesti

Civilno društvo

sri 03.09.2014. 18:00:00

Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest prvi se puta uključuje punom širinom u svjetsku akciju - Svjetski mjesec Alzheimera.

Manifestacije u povodu Svjetskog mjeseca Alzheimera u Zagrebu započinju Alzheimer Caféom u Gradskoj kavani u srijedu 3. rujna.

Pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika RH Ive Josipovića u našoj će se zemlji u rujnu obilježiti Svjetski mjesec Alzheimera. To je prvi puta da se Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest, ili kraće Alzheimer Hrvatska, koja je do sada obilježavala samo Svjetski dan Alzheimerove bolesti, uključuje punom širinom u ovu svjetsku akciju.

Pod zajedničkim nazivom „Kako živjeti s oboljelim od  Alzheimerove bolesti “ Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest i njezine regionalne podružnice tijekom rujna priređuju u nekoliko gradova naše zemlje niz događanja kojima je cilj jačanje javne svijesti o problemu Alzheimerove bolesti koja poprima razmjere globalne pandemije te destigmatizacija demencije koju u najvećem broju slučajeva javnost još uvijek smatra dijelom prirodnog procesa starenja dajući joj biljeg 'staračke podjetinjenosti'.

Najmanje 85.000 ljudi u Hrvatskoj se u ovom trenutku bori s demencijom – gubitkom pamćenja, otežanim procesima razmišljanja, emocionalnim poremećajima, dezorijentacijom, gubljenjem i različitim promjenama ponašanja. 90% njih živi u svojim domovima. Za njih besplatno brine oko 215.000 članova njihovih obitelji i prijatelja. Do 2030. ovi će se brojevi udvostručiti, a do 2050. utrostručiti - ističu procjene Svjetske organizacije udruga za Alzheimerovu bolest (ADI – Alzheimer Decease International). Cijena1 Alzheimerove i drugih bolesti koje izazivaju demenciju u Hrvatskoj će ove godine prema procjenama Europske udruge za Alzheimerovu bolest (Alzheimer Europe) doseći iznos od 423 milijuna eura, od čega 55% snose obitelji oboljelih. Po slučaju, obitelj dementne osobe prosječno trpi trošak od oko 1.700 kuna mjesečno. Pretpostavlja se da će ovi troškovi do 2030. godine porasti za oko 40%.

Što više, najnovije procijene rasta broja dementnih osoba pokazuju da će u ih budućnosti biti više nego što se je to do sada predviđalo. Opsežne studije koje su bile pripremljene za Samit grupe G8 o demenciji, koji je održan u Londonu krajem prošle godine, upozoravaju da će broj dementnih osoba (a među njima je oko 70 posto onih s Alzheimerovom bolesti), biti u odnosu na dosadašnje procjene 15 posto veći godine 2030., a 17 posto veći godine 2050. Među oboljelima će, kako se predviđa, najviše biti stanovnika zemalja poput naše, sa srednjim i nižim dohotkom.

Manifestacije u povodu Svjetskog mjeseca Alzheimera u Zagrebu, koje se održavaju pod pokroviteljstvom Gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, započinju Alzheimer Caféom u Gradskoj kavani u srijedu 3. rujna, nastavljaju se javnim raspravama na Tribini grada Zagreba na Kaptolu 27 (u ponedjeljak 15. 09. 2014., od 11 do 13 sati) i Danima otvorenih vrata Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest u Vlaškoj 24 (od 17. 09. do 19. 09.2014.), a završavaju multimedijskom scenskom priredbom „Život s  osobom oboljelom od Alzheimerove bolesti“ u Maloj dvorani KD Lisinski u subotu 20.09., te obilježavanjem Svjetskog dana Alzheimerove bolesti 21. rujna na Cvjetnom trgu u Zagrebu, kada je središtem grada predviđena i „Šetnja za sjećanje“.

Pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije  održat će se prvi  Alzheimer Café  u Osijeku u srijedu 3. 09. 2014.

Manifestacije u  Požeško-slavonskoj županiji se održavaju pod pokroviteljstvom župana Alojza Tomaševića  i gradonačelnika grada Pakraca i Lipika -  Davora Huške i Vinka Kasane, a sastoje se od Alzheimer Caféa koji će biti organizirani u Pakracu 10. 09., i u Požegi 17. 09.2014., te obilježavanja Svjetskog dana Alzheimerove bolesti u Lipiku 21.09.2014., kada je predviđena i „Šetnja za sjećanje“ od Pakraca do Lipika, te projekcija filmova o Alzheimerovoj bolesti u prekrasnoj dvorani Quella u Lipiku.

U Dubrovniku će pod pokroviteljstvom župana Dubrovačko-neretvanske županije Nikole Dobroslavića biti organizirano cjelodnevno obilježavanje Svjetskog dana Alzheimerove bolesti 21. 09. 2014., ispred Sponze na Stradunu.

Tijekom Mjeseca Alzheimera prigodna događanja organiziramo i u: Daruvaru (Alzheimer Café 24.09.2014.); Splitu (program naknadno) i Zaprešiću (Alzheimer Café 23.09.2014.).

Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest (skraćeno Alzheimer Hrvatska), neprofitna je organizacija osnovana u Zagrebu 1999. na poticaj obiteljskih skrbnika o oboljelima od Alzheimerove bolesti, a uz podršku zdravstvene struke. Glavni cilj Udruge je pomoć i podrška osobama s demencijom i njihovim obiteljskim skrbnicima te borba za destigmatizaciju demencije i društveno prepoznavanje problema kojima je ona uzrok. Udruga broji oko 1000 članova kojima je na raspolaganju besplatni SOS telefon, savjetovalište koje radi dva puta tjedno, sastanci Grupe za samopomoć, tematska predavanja i mjesečni sastanci u Alzheimer Caféu, te više edukativnih brošura kao i mogućnosti izravnih pitanja specijalistima Udruge putem internetskih stranica bloga „Ne zaboravi me“ (blog.alzheimer.hr), portala Udruge www.alzheimer.hr te pripadajućih Facebook, Twitter i LinkedIn profila.

Ove godine Hrvatskoj udruzi za Alzheimerovu bolest pridružili su se „Volonterski palijativni koordinacijski tim LiPa“ iz Lipika te „Udruga skrbnika, bolesnika i prijatelja Alzheimerove bolesti i ostalih demencija DUSAB“ iz Dubrovnika, koje su tako postale prve podružnice Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest izvan Zagreba.

Predsjednik Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest je prof. dr. sc. Ninoslav Mimica, a potpredsjednici su prof. dr. sc. Goran Šimić i  Mira Dajčić bacc. physioth., koja je i voditeljica Savjetovališta  za članove obitelji oboljelih. Sjedište i prostorije Udruge su u Vlaškoj 24, Zagreb.

Udruga Alzheimer Hrvatska punopravni je član udruga Alzheimer’s Disease International (od 2006.) i Alzheimer Europe (od 2012.).

Tags: