Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

sub., 20. srpanj 2024.


Savjetovalište za obitelj
oboljelog od Alzheimerove bolesti  

U njemu ćete saznati i dobiti savjete o osnovnim karakteristikama bolesti, fazama razvoja i trajanja bolesti, adekvatnoj skrbi i njezi oboljele osobe, sprječavanju njegovateljskog stresa, psihosocijalnu pomoć i sve zdravstvene, socijalne i ostale savjete za svakodnevni život sa oboljelom osobom.

Kroz rad sa članovima obitelji važno je upoznati ih s osnovnim karakteristikama bolesti, simptomima ranog početka, fazama progresivnog razvoja bolesti kao i kraja bolesti koja traje i više od 10 godina.

Savjetovalište Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest bez prekida radi već 18 godina kroz individualno i grupno savjetovanje sa članovima obitelji, edukativna predavanja za njegovatelje oboljelih osoba, stalno otvorenom telefonskom linijom za pomoć savjetima kroz bolest kao i u vrijeme žalovanja, dostavom edukativnog materijala namijenjenog članovima obitelji, održavanjem javnih manifestacija vezanih za problem bolesti, informiranjem putem elektronskih i tiskanih medija te izdavanjem brošura i publikacija.

Savjetovalište za obitelji oboljelih od Alzheimerove bolesti naše Udruge jedina takva institucija u zemlji. Namijenjena članovima obitelji oboljele osobe ali i drugim njegovateljima, a podržana od Svjetske i Europske federacije za Alzheimerovu bolest.

Suočavanje s Alzheimerovom bolešću i demencijom ne samo što nije ugodno, već je za većinu vrlo teško.

Voditelj Savjetovališta ima veliko iskustvo iz života i trajanja bolesti, medicinsko znanje i maksimalni osjećaj empatije za bolesnika i obitelj te uvjerljivost da sve to prenese na člana obitelji i njegovatelja.

Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest je zbog rada Savjetovališta za članove obitelji i velika zalaganja na „demistifikaciji“ bolesti i edukaciji javnosti o problematici, primljena 2006. godine za punopravnog člana Svjetske organizacija za Alzheimerovu bolest (ADI).

Savjetovalište za članove obitelji oboljelog od početka rada vodi gđa. Mira Dajčić, bacc.physioth., dopredsjednica Udruge, a u sklopu Savjetovališta radi i  „Grupa  za samopomoć“.