Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

sri., 12. lipanj 2024.

Otkrijte imate li Alzheimera

http://www.jutarnji.hr/otkrijte-imate-li-alzheimera/252070/

sub 31.05.2008. 18:07:00

Britanska udruga za Alzheimerovu bolest sastavila je jednostavan test pomoću kojeg svatko može vrlo brzo saznati boluje li od ove neurodegenerativne bolesti.

Pitanja su tako formulirana da sudionik testiranja lako može utvrditi radi li se o uobičajenom staračkom gubitku pamćenja ili ozbiljnoj bolesti.

Alzheimer je najčešći tip nepopravljive i progresivne degenerativne bolesti mozga, koja zahvaća stanice moždane kore i okolnih struktura. Stvaranje senilnih plakova i biokemijske promjene u živčanim stanicama konačno dovode do njihova odumiranja.

Od nje obolijeva čak 11 posto osoba starijih od 70 godina. Najčešće se javlja u petom i šestom desetljeću života, napreduje brzo i u otprilike pet godina nakon prvih simptoma dolazi do teške demencije. Od postavljanja dijagnoze oboljeli prosječno žive pet do sedam godina.

Stoga, ako primijetite da je odgovor na pitanja iz tablice potvrdan, hitno potražite pomoć. Pravodobno dijagnosticiranje Alzheimera omogućuje kvalitetniju primjenu lijekova i pripremanje pacijenata i njihovih obitelji za ono što budućnost nosi.

Za smanjenje opasnosti od demencije liječnici također preporučuju zdraviju prehranu i stil života: smanjivanje konzumacije soli, obilje voća i povrća, aktivnost i održavanje odgovarajuće tjelesne težine.

Stručnjaci predviđaju da će se u narednih 40 godina broj oboljelih od demencije udvostručiti zbog starenja populacije.

Demenciju u oko 35 posto slučajeva izaziva Alzheimer. Jedan od najučestalijih tipova je i vaskularna demencija koju uzrokuju smetnje u opskrbi mozga krvlju. Danas je poznato više od 50 bolesti koje mogu uzrokovati demenciju.

KLJUČNA PITANJA

- Imate poteškoća s pamćenjem nedavnih događaja, a istodobno se s lakoćom sjećate stvari iz prošlosti?

- Teško vam je pratiti razgovore na televiziji?

- Zaboravljate imena prijatelja i uobičajenih predmeta?

- Imate problema s govorom, pisanjem ili čitanjem?

- Teško donosite odluke?

- Ponavljate se u razgovorima ili gubite nit?

- Zaboravljate put kući s poznatih mjesta poput trgovine?

- Osjećate ljutnju i nezadovoljstvo zbog zaboravnosti?

- Ljudi komentiraju vašu zaboravnost?

Ako je odgovor na bilo koje od ovih pitanja, a osobito na više njih potvrdan potražite pomoć liječnikaNenad Jarić-Dauenhauer

Tags: Jutarnji list