Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

pet., 24. svibanj 2024.

Alzheimer je dijabetes mozga

http://www.jutarnji.hr/alzheimer-je-dijabetes-mozga/285675/

uto 03.02.2009. 18:20:00

Najčešći oblik demencije vjerojatno je povezan s drugom uobičajenom staračkom bolešću – dijabetesom tipa II, tvrde znanstvenici.

Prema izvješću predstavljenom u novom broju časopisa Proceedings of the National Academy of Sciences Alzheimer bi se mogao liječiti inzulinom ili lijekovima koji pojačavaju njegovo djelovanje. Stručnjaci smatraju da inzulin štiti stanice mozga od oštećenja.

Povezanost inzulina i bolesti mozga istražuje se od kada su znanstvenici otkrili dokaze da je taj hormon aktivan u njima. Poznato je također da dijabetičari češće obolijevaju od Alzheimera.

U posljednjoj studiji američki i brazilski znanstvenici istraživali su djelovanje inzulina na ADDL proteine koji se talože u mozgu i izazivaju oštećenja. Timovi su inzulinom i rosiglitazonom tretirali stanice hipokampusa, dijela mozga koji ima ključnu ulogu u pamćenju. Time su pojačali djelovanje hormona u stanicama. Nakon toga izložili su ih djelovanju proteina ADDL. Rezultai su pokazali da su tretirane stanice bile znatno manje oštećene njihovim djelovanjem, što znači da ih je inzulin blokirao.

Profesor William Klein s Northwestern Universityja u SAD-u rekao je kako bi lijekovi koji pojačavaju djelovanje inzulina mogli postati novo oružje u borbi protiv Alzheimera. Njegov kolega profesor Sergio Ferreira sa Sveučilišta u Rio de Janeiru rekao je kako „prepoznavanje Alzheimera kao dijabetesa mozga ukazuje na nova otkrića koja bi konačno mogla rezultirati promjenama u metodama liječenja ove razorne bolesti“. (njd)

Tags: Jutarnji list