Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

pet., 24. svibanj 2024.

Hrvat otkrio bolji način liječenja Alzheimera

http://www.jutarnji.hr/hrvat-otkrio-bolji-nacin-lijecenja-alzheimera/200549/

čet 02.04.2009. 17:18:00

ZAGREB - U novom broju prestižnog američkog znanstvenog časopisa Cell, hrvatski znanstvenik dr. Dimitri Krainc, profesor neurologije na Sveučilištu Harvard i suradnik na splitskom MedILS-u, objavio je značajno otkriće koje će pomoći u liječenju teških neurodegenerativnih poremećaja poput Alzheimerove, Huntingtonove i Parkinsonove bolesti.

Dr. Krainc i njegovi suradnici otkrili novi mehanizam kemijske modifikacije (acetilacija) koji pospješuje proces razgradnje štetnih proteina koristeći mehanizme koji su već aktivni u stanici. Tim otkrićem uspješno je riješen ključni izazov u dosadašnjim istraživanjima neurodegenrativnih poremećaja - identifikacija i uklanjanje onih proteina koji uzrokuju bolest a da se pri tome sačuvaju oni proteini koji su neophodni za normalni rad živčanih stanica.

- Neurodegenerativne bolesti nastaju uslijed povećanog nakupljanja pojedinih proteina u neuronima. Ovakve nakupine remete normalni rad neurona i uzrokuju gubitak pamćenja kao što je slučaj kod Alzheimerove bolesti, te izazivaju poremećaje u motorici kao kod Parkinsonove i Huntingtonove bolesti, kao i druge ozbiljne poteškoće u funkcioniranju živčanog sustava - pojasnio je dr. Krainc.

Otkriće njegova tima značajno je za razvoj specifičnih lijekova čiji bi mehanizam djelovanja bio usredotočen na acetilaciju i otklanjanje štetnih proteina odgovornih za razvoj neurodegenerativnih bolesti.

- Potencijalni lijekovi koji bi pospješili mehanizam degradacije se već primjenjuju u liječenju nekih oblika raka. Trenutno surađujemo s nekoliko farmaceutskih tvrtki kako bi te lijekove prilagodili za liječenje neurodegenerativnih bolesti - naglasio je Dimitri Krainc (44),  koji je diplomirao je Medicinskom fakultetu u Zagrebu, a zatim se znanstveno usavršavao u SAD-u.

Godine 2003. vratio se u Hrvatsku gdje je osam mjeseci vodio Kliniku za neurologiju KBC-a Rebro te bio voditelj Centra za genomiku na Medicinskom fakultetu. Dimitri Krainc nekoliko godina surađuje na (MediLS) u Splitu gdje je voditelj znanstveno-istraživačke grupe “Mehanizmi neurodegeneracije”. Ovo je treći rad MedILS-ovih suradnika u Cellu u posljednja dva tjedna. Podsjetimo, akademik Miroslav Radman i prof. Ivan Đikić nedavno su istodobno objavili svoja otkrića u tom prestižnom znanstvenom časopisu.

Tanja Rudež

Tags: Jutarnji list