Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

sri., 12. lipanj 2024.

Vježbe mogu odgoditi pojavu Alzheimerove bolesti

http://www.slobodnadalmacija.hr/Mozaik/tabid/80/articleType/ArticleView/articleId/20845/Default.aspx

sri 03.09.2008. 16:23:00

Redovno vježbanje, poput hodanja, poboljšava pamćenje osoba starijih od 50 godina koje pate od blagog pada mentalnih sposobnosti, prema istraživanju australskih znanstvenika objavljenom u Sjedinjenim Državama.

- To je prvo kliničko istraživanje koje dokazuje da vježbanje poboljšava spoznajne funkcije starijih osoba, čije su moždane funkcije oslabljene - piše dr Nicola Lautenschlager sa Sveučilišta Melbourne, koji je vodio istraživanje.

Rad će biti objavljen u Journal of the American Association (JAMA) 3. rujna, ispitivanje je provedeno na uzorku od 138 osoba starijih od pedeset godina kod kojih postoji veći rizik od demencije i koji imaju probleme pamćenja, što su česti nagovještaji Alzheimerove bolesti.

Sudionici su izabrani nasumce i podvrgnuti su programu tijekom kojeg su poticani na vježbanje tijekom 24 tjedna.

Zadatak im je bio da vježbaju najmanje 150 minuta tjedno, a najčešća preporučena aktivnost bila je hodanje, preciziraju autori istraživanja.

Spoznajne funkcije svih sudionika mjerene su tijekom razdoblja od 18 mjeseci prema ADAS (Alzheimer's Disease Assessment Scale), ljestvici razrađenoj 1984. koja se često koristi u istraživanjima i farmakološkim ispitivanjima.

Istraživanje je pokazalo da su dobrobiti fizičke vježbe trajale najmanje dvanaest mjeseci nakon završetka programa.

Prosječno poboljšanje sudionika tih 24-tjednih redovnih vježbi iznosi 0,69 bodova po skali ADAS u odnosu na skupinu koja nije vježbala. (H)

Tags: Slobodna Dalmacija