Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

sub., 20. srpanj 2024.

Dodijeljene Državna nagrada i Novinarske nagrade Europske godine volontiranja

http://www.vcz.hr/info-pult/novosti-i-dogadjanja/dodijeljene-drzavna-nagrada-i-novinarske-nagrade-europske-godine-volontiranja/

pon 05.12.2011. 08:57:00

U ponedjeljak 05. prosinca 2011. u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnost dodijeljene su Državna nagrada za volontiranje i Novinarske nagrade Europske godine volontiranja. Sretni smo što možemo reći da su novinarske nagrade dobile i Marina Damjan, iz Glasa Istre i Ivana Sučić, s Hrvatskog radija, koje su sustavno pratile i podržavale rad VCZ-a!

Državnu nagradu za najbolju volonterku godine dobila je Mira Dajčić, iz Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest, a nagradu za najboljeg organizatora volontiranja Udruga ZORA iz Čakovca, koja radi na prevenciji nasilja i razvoju ljudskih prava. U svojim govorima i gospođa Dajčić i izvršna direktorica Udruge ZORA istakle su kako je primaju u ime svih volontera i volonterki s kojima su radili, te istakle osobni razvoj kojeg osobi donosi volontiranje, uzajamnost primanja i davanja.

Delegacija Europske unije prenosi i informacije o novinarskoj nagradi, pokrenutoj u partnerstvu s MOBMS-om i Hrvatskom mrežom volonterskih centara:

Marina Damjan proglašena je pobjednicom za najbolje pisano izvještavanje. Njeni članci o volontiranju objavljeni u Glasu Istre i na portalu Educentra ocijenjeni su najboljima jer su u najvećoj mjeri prenijeli duh i problematiku volontiranja. Gđa Damjan je u svojom prijavi također pokazala kako se temom volontiranja bavila kontinuirano, te je pokazala znanje ne samo o aktivnostima hrvatskih volontera nego i o Europskoj volonterskoj službi, a čije je djelovanje u Hrvatskoj pratila u svojim člancima objavljenim u Glasu Istre.

U kategoriji najboljeg audio-vizualnog izvještavanja, Željka Kovačević je proglašena pobjednicom za najbolje televizijsko izvještavanje. Djelujući u sklopu udruge „Fade in“, gđa Kovačević je obradila više priloga o volontiranju, a koji su objavljeni tijekom godine u emisijama „Dobro jutro Hrvatska“ na Hrvatskoj televiziji. Gđa Kovačević je u svojim prilozima prezentirala javnosti rad volontera i volonterskih udruga diljem Hrvatske naglašavajući važnost njihovog djelovanja kako za pojedince tako i za samu zajednicu.

Ivana Sučić proglašena je pobjednicom za najbolje radijsko izvještavanje. U svom autorskom djelu emisija emitiranih na Hrvatskom radiju, gđa Sučić posvetila je pet emisija temi volontiranja u kojima je prezentirala rad i aktivnosti hrvatskih volontera u Republici Hrvatskoj, Volonterskog centra Zagreb te akciji „Hrvatska volontira“ koja je održana u rujnu 2011 u nekoliko gradova diljem Hrvatske.

Povodom obilježavanja 2011. Europske godine volontiranja, Delegacija Europske unije u Republici Hrvatskoj u suradnji s Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Republike Hrvatske i Hrvatskom mrežom volonterskih centara raspisala je natječaj za Novinarsku nagradu Europske godine volontiranja kako bi odala priznanje hrvatskim novinarima koji pridonose podizanju svijesti o važnosti volontiranja.

Tags: Volonterski centar Zagreb