Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

sri., 12. lipanj 2024.

Medijske novosti o Alzheimerovoj bolesti


28. rujna 2010

Otkrit ćemo Alzheimera i 30 godina prije nego obolimo

news_image
Uspije li se lijekovima zaustaviti pojačana produkcija enzima i pojačati ‘čišćenje’ viška amiloida, to bi mogao biti put i za kroćenje Alzheimera

24. rujna 2010

Sveobuhvatan pristup Alzheimeru

news_image
Sudionici Kongresa imaju priliku slušati o novim otkrićima iz temeljnog kao i kliničkog područja te skrbi za ljude oboljele od demencije. Vjerujemo da će ovaj kongres, koji zagovara sveobuhvatan pristup Alzheimerovoj bolesti, pružiti mogućnost i prostor za razmjenu informacija i iskustava, kaže dr. Mimica

21. rujna 2010

Demencija - zdravstveni problem stoljeća

news_image
Troškovi koji se povezuju s demencijom porast će na 604 milijarde dolara ove godine, a taj iznos premašuje 1 posto svjetskog bruto nacionalnog proizvoda, navodi se u izvještaju krovne međunarodne organizacije koja prati alzheimerovu bolest ADI.

21. rujna 2010

Obitelj prva primjeti rane simptome Alzheimera

news_image
Osoba koja primjeti da je zaboravljiva ne boluje od Alzheimera već obitelj prva primjeti da njihov član ima simtome Alzheimerove bolesti

19. srpnja 2010

Otkrivanje Alzheimera sada je moguće i deset godina ranije

news_image
Primjenom novih tehnologija, poput PET/CT-a, MR-a ili biomarkera, Alzheimerova bolest može se dijagnosticirati već u najranijoj fazi, i do deset godina prije pojave problema s pamćenjem i drugih simptoma bolesti.

15. ožujka 2010

Novi koraci u istraživanjima Alzheimerove bolesti

news_image
Otkriće spontanog preslagivanja amiloidnih vlakanaca, poznatih u pacijenata koji boluju od Alzheimerove bolesti, moglo bi osigurati nove napretke u liječenju ove opake bolesti, tvrde znanstvenici iz SAD-a.

3. veljače 2010

Uz novi superlijek mogli bismo živjeti stotinu godina i biti zdravi

news_image
Geni za dugovječnost, koje su otkrili nedavno, trebali bi znanstvenike dovesti do lijeka uz koji bismo mogli duže živjeti.

17. siječnja 2010

Alzheimer se može otkriti 20 godina prije simptoma

news_image
Alzheimerova bolest može se otkriti čak 20 godina prije nego što se pojave prvi simptomi, tvrde znanstvenici s londonskog University Collegea. Oni su razvili novu, jednostavnu, neinvazivnu i jeftinu dijagnostičku metodu koja će se za približno tri godine moći rutinski primjenjivati na ljudima srednje životne dobi.