Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

pon., 24. lipanj 2019.

Medijske novosti o Alzheimerovoj bolesti


14. srpnja 2009

Novi tretman za Alzheimerovu bolest

news_image
Prvi rezultati kliničkih istraživanja pokazuju da se tvar NIC5-15 može koristiti kao siguran i učinkovit tretman kod oboljelih od Alzheimerove bolesti, priopćili su američki znanstvenici iz Mount Sinai School of Medicine.

6. srpnja 2009

Kava kao lijek protiv Alzheimerove bolesti

news_image
PROIZVOĐAČI kave sigurno će biti zadovoljni viješću o istraživanju znanstvenika s Floride u SAD-u, koji su otkrili kako ispijanje pet šalica kave dnevno može pomoći pri izbjegavanju problema s pamćenjem koji se javljaju kod Alzheimerove bolesti.

15. svibnja 2009

Alzheimer - bolest treće životne dobi

news_image
Kao i svako dijete i ja sam obožavala svoju baku. Nas unuke posebno je zabavljala šalama i zaboravljivošću. Često nas nije prepoznavala i mijenjala nam je imena. Roditelji su o tome pričali usput. Tek kada mog oca nije prepoznala te ga je gledajući širom otvorenih očiju upitala: »A čiji si ti sinko?«, objašnjeno nam je da je baka ozbiljno bolesna. Od toga su dana s nj…

6. travnja 2009

Alzheimerova bolest mogla bi izazvati novu krizu

news_image
Novo istraživanje pokazuje da bi Alzheimerova bolest mogla izazvati svoju vlastitu ekonomsku krizu. Trenutno u Sjedinjenim Državama od te bolesti boluje, kako se procjenjuje, 5 milijuna i 300 tisuća ljudi.

2. travnja 2009

Hrvat otkrio bolji način liječenja Alzheimera

news_image
U novom broju prestižnog američkog znanstvenog časopisa Cell, hrvatski znanstvenik dr. Dimitri Krainc, profesor neurologije na Sveučilištu Harvard i suradnik na splitskom MedILS-u, objavio je značajno otkriće koje će pomoći u liječenju teških neurodegenerativnih poremećaja poput Alzheimerove, Huntingtonove i Parkinsonove bolesti.

24. veljače 2009

Šest metoda za povećanje mozga i njegove moći

news_image
Protivno ranijim uvjerenjima čak i mozak odraslih ljudi i njegova moć mogu se povećati, pokazala su nova istraživanja. Naime, prema uglednom znanstvenom časopisu Scientific American tjelovježba povećava sposobnosti mozga, među kojima, planiranje, organizaciju i multitasking. Prehrana također ima važnu ulogu u njegovu funkcioniranju, kao i aktivnosti poput slušanja gl…

3. veljače 2009

Alzheimer je dijabetes mozga

news_image
Najčešći oblik demencije vjerojatno je povezan s drugom uobičajenom staračkom bolešću – dijabetesom tipa II, tvrde znanstvenici.

19. siječnja 2009

Prof. dr. Nenad Bogdanović: Cijepit ćemo se i protiv demencije

news_image
Hoćemo li se jednog dana cijepiti protiv demencije kao protiv ospica ili vodenih kozica, a sve kako bi i u 90. znali vlastito ime ili što smo jučer jeli?