Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

sri., 07. lipanj 2023.

Medijske novosti o Alzheimerovoj bolesti


20. rujna 2015

Demencija - Pakao života s najbližima koji su zaboravili da nas jako vole

news_image
Prilog Nedjeljnog Jutarnjeg lista objavljen 20.9.2015. s potresnim pričama o Alzheimerovoj bolesti s kojom se obitelji bore bez pomoći države.

19. rujna 2015

Edukativna akcija “Jesenja ruža za jesen života” u Požegi

news_image
U organizaciji Palijativnog tim LiPa iz Pakraca u povodu svjetskog dana Alzheimer bolesti u Požegi je 19. rujna 2015 održana edukativna akcija “Jesenja ruža za jesen života”. Na štandu u pješačkoj zoni građani su mogli dobiti informacije o ovoj bolesti, a prodajom ruža članovi tima prikupljali su donacije za daljnje aktivnosti.

19. rujna 2015

Kako je moj muž Ivan, veliki doktor za mozak, polako odlazio zbog Alzheimera

news_image
Ljiljana Kerepčić Ratkaj detaljno o svojim posljednjim godinama s prim. dr. sc. Ivanom Kerepčićem, dugogodišnjim ravnateljem neuropsihijatrijske bolnice u Popovači koju je radikalno unaprijedio.

7. rujna 2015

ALZHEIMER MI JE OTEO BRANKA

news_image
Šezdeset četiri su mu godine, a ima um trogodišnjeg djeteta. Nosi pelenu. Gotovo uopće više ne govori. Samostalno se može još samo umiti. A počelo je jednog jutra prije pet godina. Probudio se i mene, svoju suprugu, uopće nije prepoznao...

1. kolovoza 2015

Mozart potiče mozak, a tlak čuva Beethoven

news_image
Glazba, odnosno art terapija općenito može biti vrlo korisna u terapiji pacijenata s nekim oblikom demencije, medu kojima je i Alzheimerova bolest.

19. lipnja 2015

Potresne ispovijesti teško oboljelih Hrvata koji vode bitke s neurodegenerativnim poremećajima

news_image
Život pacijenata s neurodegenerativnim bolestima u Hrvatskoj je težak. Dok u razvijenim zemljama postoje specijalizirane institucije s vrhunskim stručnjacima za brigu o takvim pacijentima, u Hrvatskoj se sve svodi na vlastite snage i mogućnosti obitelji oboljeloga.

16. lipnja 2015

U Zagrebu otvorena prva dnevna bolnica za oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija

news_image
U Psihijatrijskoj bolnici "Sveti Ivan" u Jankomiru u utorak je otvorena dnevna bolnica za oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija, prva takvog tipa u Hrvatskoj u kojoj će svakim radnim danom pacijenti i njihove obitelji moći sudjelovati u programima koje će provoditi liječnički i terapijsko-rehabilitacijski timovi.

28. veljače 2015

Dom Oaza: Predavanje o dostojanstvu oboljelih i važnosti neverbalne komunikacije

news_image
U Domu za starije Oaza u Ključić brdu (Kravarsko) nedaleko Zagreba 28. veljače 2015. gđa Mira Dajčić, dopredsjednica naše Udruge, održala je predavanje o Alzheimerovoj bolesti tijekom kojeg je posebno i istaknula ključne probleme s kojima se njegovatelji susreću tijekom različitih faza razvoja ove bolesti.