Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

sub., 20. srpanj 2024.

Medijske novosti o Alzheimerovoj bolesti


21. rujna 2016

Bandić predvodio povorku ‘Hod sjećanja’

news_image
U povodu Svjetskog dana Alzheimerove bolesti, gradonačelnik Milan Bandić, kao pokrovitelj Mjeseca borbe protiv Alzheimerove bolesti, obišao je, na Europskom trgu, štandove u sklopu manifestacije Jesenja ruža za jesen života te je predvodio povorku Hod sjećanja u svijetu poznatog kao Memory Walk.

21. rujna 2016

Udruga DUSAB obilježila svjetski dan Alzheimerove bolesti

news_image
Kao i prošle dvije godine, Udruga DUSAB (Dubrovačka udruga skrbnika, bolesnika i prijatelja Alzheimerove bolesti i ostalih demencija), obilježila je Svjetski dan Alzheimerove bolesti u Dubrovniku s ciljem jačanja svijesti o Alzheimerovoj bolesti i demenciji.

20. rujna 2016

Izvješće o Alzheimerovoj bolesti za 2016.

news_image
Svjetska udruga za Alzheimerovu bolest izdala je 20. rujna 2016. Izvješće o Alzheimerovoj bolesti za ovu godinu. Ono naglašava potrebu poboljšanja zdravstvene zaštite osoba koje žive s demencijom.

20. rujna 2016

Stanje Alzheimerove bolesti u Mediteranskoj regiji

news_image
Mediteranska Alzheimer alijansa je uoči Svjetskog dana Alzheimerove bolesti objavila izvješće o stanju Alzheimerove bolesti u zemljama svoje regije kojemu je ključni cilj učiniti Alzheimerovu bolest javno-zdravstvenim prioritetom Mediterana.

1. rujna 2016

Znanstvenici sve bliže lijeku za Alzheimera

news_image
Studija u koju je uključeno 165 pacijenata podgrijala je nade za pronalazak dosad najučinkovitijeg lijeka za Alzheimerovu bolest. Kod tog neizlječivog neurološkog oboljenja smatra se da ključnu ulogu u njegovu razvoju ima protein amiloid koji je normalno prisutan u mozgu. Jutarnji list (Life - Znanost), 1.9.2016. Autor: Tanja Rudež

21. srpnja 2016

Oboljeli od Alzheimera, potpuno nesamostalni, nisu invalidi!

news_image
Alzheimerova se bolest u Hrvatskoj danas veoma brzo širi. Budući da je riječ o degeneraciji mentalnog sustava naše društvo još uvijek na Alzheimer gleda s predrasudama ne znajući da ona oboljelima i njihovim obiteljima iz temelja mijenja živote. Osim društvene stigme s kojom se moraju boriti, osobama koje zadesi nesretna Alzheimer sudbina svakodnevicu ne olakšava ni d…

18. srpnja 2016

Opasno je što se oboljelima od Alzheimera ne oduzima vozačka dozvola

news_image
Alzheimerova bolest ne prepoznaje se u ranoj fazi, jer se simptomi poput zaboravljivosti ili dezorijentiranosti najčešće vežu uz starost osobe. No, u kasnijoj fazi oboljeli je sve češće u sukobu s okolinom, pojavljuju se strahovi i priviđenja te brojne fizičke posljedice. Iako se vjeruje da Alzheimer zahvaća samo ljude starije od 65 godina, danas to nije pravilo. Koli…

9. lipnja 2016

Mediteranska Alzheimer alijansa pokreće nova istraživanja

news_image
27. svibnja 2016. održana je u Barceloni 7. radionica Mediteranske Alzheimer alijanse na kojoj je naša Udruga zajedno s drugim članicama MAA prezentirala razvoj svojih programa i inicijativa.