Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

ned., 24. ožujak 2019.

Medijske novosti o Alzheimerovoj bolesti


16. lipnja 2015

U Zagrebu otvorena prva dnevna bolnica za oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija

news_image
U Psihijatrijskoj bolnici "Sveti Ivan" u Jankomiru u utorak je otvorena dnevna bolnica za oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija, prva takvog tipa u Hrvatskoj u kojoj će svakim radnim danom pacijenti i njihove obitelji moći sudjelovati u programima koje će provoditi liječnički i terapijsko-rehabilitacijski timovi.

28. veljače 2015

Dom Oaza: Predavanje o dostojanstvu oboljelih i važnosti neverbalne komunikacije

news_image
U Domu za starije Oaza u Ključić brdu (Kravarsko) nedaleko Zagreba 28. veljače 2015. gđa Mira Dajčić, dopredsjednica naše Udruge, održala je predavanje o Alzheimerovoj bolesti tijekom kojeg je posebno i istaknula ključne probleme s kojima se njegovatelji susreću tijekom različitih faza razvoja ove bolesti.

22. veljače 2015

Život s Alzheimerom. Kako je naše lijepe dane razorila grozna bolest

news_image
O kako zločesta bolest! To je bolest koja od intelektualca načini neukog sirotana, od pristojnog čovjeka, punog života, napravi agresivca i djetinjastu škrticu. Dođe polako i krade sve, jede život iznutra, uzimajući ono najsvjetlije, sjećanja i uspomene.

7. veljače 2015

Alzheimer nije bauk: Velika očekivanja od osječke podružnice!

news_image
Silvija Dološić, vječnica Gradske skupštine Osijeka intenzivno radi na osnivanju osječke podružnice naše Udruge za Alzheimerovu bolest, koja će pokrivati cijelu Osječko-baranjsku županiju.

28. siječnja 2015

Zbog tableta za spavanje raste rizik od demencije za čak 54 posto

news_image
Najnovija istraživanja potvrdila vezu između lijekova za spavanje, antihistaminika te antidepresiva sa simptomima demencije i Alzheimerove bolesti.

24. siječnja 2015

Test: Prijeti li Alzheimer vašim voljenima?

news_image
Teškoće s pamćenjem novih informacija, u održavanju higijene, problemi u snalaženju u stanu ili na ulici, sumnjičavost ili ustrašenost, zametanje stvari te gubitak pojma o vremenu, prostoru i novcu, prvi su znakovi bolesti. Riješite orijentacijski test australskih znanstvenika.

18. siječnja 2015

Potrebna je veća osjetljivost društva

news_image
Hrvatska se ubraja među zemlje s vrlo starim stanovništvom. Statistički podatci pokazuju da je u Hrvatskoj čak 17,6 posto stanovnika starijih od 65 godina, a za desetak godina utrostručit će se broj 85-godišnjaka. Nadalje, zbog izrazito niskoga nataliteta za 30 godina svaki treći građanin Hrvatske bit će stariji od 65 godina. Populacija starih najčešće obolijeva od de…

14. siječnja 2015

Medicina: Kako se približiti vozačima s teškoćama?!

news_image
Teške bolesti poput Alzheimerove zahtijevaju drugačiji pristup prema oboljelima i njihovom sudjelovanju u prometu. Odgovornost je na svima da se s tim ljudima pravilno radi i da se njihova bolest na vrijeme uoči.