Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

sri., 12. lipanj 2024.

Medijske novosti o Alzheimerovoj bolesti


22. veljače 2015

Život s Alzheimerom. Kako je naše lijepe dane razorila grozna bolest

news_image
O kako zločesta bolest! To je bolest koja od intelektualca načini neukog sirotana, od pristojnog čovjeka, punog života, napravi agresivca i djetinjastu škrticu. Dođe polako i krade sve, jede život iznutra, uzimajući ono najsvjetlije, sjećanja i uspomene.

7. veljače 2015

Alzheimer nije bauk: Velika očekivanja od osječke podružnice!

news_image
Silvija Dološić, vječnica Gradske skupštine Osijeka intenzivno radi na osnivanju osječke podružnice naše Udruge za Alzheimerovu bolest, koja će pokrivati cijelu Osječko-baranjsku županiju.

28. siječnja 2015

Zbog tableta za spavanje raste rizik od demencije za čak 54 posto

news_image
Najnovija istraživanja potvrdila vezu između lijekova za spavanje, antihistaminika te antidepresiva sa simptomima demencije i Alzheimerove bolesti.

24. siječnja 2015

Test: Prijeti li Alzheimer vašim voljenima?

news_image
Teškoće s pamćenjem novih informacija, u održavanju higijene, problemi u snalaženju u stanu ili na ulici, sumnjičavost ili ustrašenost, zametanje stvari te gubitak pojma o vremenu, prostoru i novcu, prvi su znakovi bolesti. Riješite orijentacijski test australskih znanstvenika.

18. siječnja 2015

Potrebna je veća osjetljivost društva

news_image
Hrvatska se ubraja među zemlje s vrlo starim stanovništvom. Statistički podatci pokazuju da je u Hrvatskoj čak 17,6 posto stanovnika starijih od 65 godina, a za desetak godina utrostručit će se broj 85-godišnjaka. Nadalje, zbog izrazito niskoga nataliteta za 30 godina svaki treći građanin Hrvatske bit će stariji od 65 godina. Populacija starih najčešće obolijeva od de…

14. siječnja 2015

Medicina: Kako se približiti vozačima s teškoćama?!

news_image
Teške bolesti poput Alzheimerove zahtijevaju drugačiji pristup prema oboljelima i njihovom sudjelovanju u prometu. Odgovornost je na svima da se s tim ljudima pravilno radi i da se njihova bolest na vrijeme uoči.

23. rujna 2014

Hod sjećanja za oboljele građane

news_image
Povorkom Hod sjećanja po centru Zagreba u kojem su sudjelovali aktivisti, profesori, liječnici i medicinske sestre ali i brojni građani jučer (21.9.2014.) je obilježen Svjetski dan Alzheimerove bolesti.

16. rujna 2014

PATNJA U HRVATSKOJ: Dubravka daje 20.000 kn godišnje za muža oboljelog od Alzheimera

news_image
Cijela obitelj Barač cjelodnevno se brine o suprugu i ocu koji je prve naznake Alzheimerove bolesti imao prije dvije godine. Od tada se njegovo stanje pogoršava, čime se povećava napor u brizi o njemu. Nažalost, u Hrvatskoj ima oko 85.000 osoba s nekom vrstom demencije, no društvo još uvijek nije dovoljno senzibilizirano i organizirano da dovoljno pomogne obiteljima n…