Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

ned., 19. svibanj 2024.

Zbog tableta za spavanje raste rizik od demencije za čak 54 posto

Večernji list

sri 28.01.2015. 14:19:00

Najnovija istraživanja potvrdila vezu između lijekova za spavanje, antihistaminika te antidepresiva sa simptomima demencije i Alzheimerove bolesti.

- Studija otkriva nove veze antikolinergika s pojavnosti demencije, no rezultati još uvijek ne govore da su oni i uzrok bolesti - kaže dr. Nataša Klepac, specijalistica neurologije koja ovu studiju drži zanimljivom, no ističe kako je poveznica s demencijom i Alzheimerom vrlo tanka.

 - Činjenica je da se demencija javlja kod starijih ljudi koji su skloniji nesanicama i blagim depresijama, a oni su stoga pod terapijom medikamenata Uzimanje takvih preparata nipošto ne može biti okidač za bolest, daleko od toga. Nuspojave koje se javljaju kod pacijenata koji uzimaju antidepresive ili lijekove za npr. peludnu alergiju poput smušenosti, pospanosti i dezorijentiranosti najčešće su prolazne naravi i nestaju s prestankom uzimanja lijekova - kaže dr. Klepac i naglašava da se takvi medikamenti nipošto ne mogu smatrati lakmus-testom za prve simptome demencije ili Alzheimerove bolesti

- Sve smo stariji. Godine 2009. na svijetu je bilo starijih od 65 godina tek 13 posto. Za tridesetak godina u nas staraca bit će dvostruko više. Naši pradjedovi umirali su s pedeset godina Danas se prosječna dob produljila do osamdesete godine. Oni rođenI ovih dana živjet će do stote. Nakon četrdesete moguća je pojava smanjivanja umnih sposobnost i brzine razmišljanja. Normalno je da se te umne funkcije značajnije počnu smanjivati tek u sedamdesetim godInama. OzbilJni problemi nastaju samo ako obolimo - ističe dr. Nataša Klepac.

Želite li pročitati cijeli članak, kliknite mišem na donju sliku.

Clanak-Klepac-VL-28-1-2015-low.jpg

Tags: