Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

pet., 24. svibanj 2024.

Stimulacijom neurona mogla bi se povratiti izgubljena sjećanja ljudi koji boluju od Alzheimerove bolesti

čet 17.03.2016. 17:33:00

Tanawa.jpg

Sjećanja koja je uništila Alzheimerova bolest u teoriji mogu biti povraćena – stimulacijom živčanih stanica koje potom grade nove veze, pokazalo je istraživanje na miševima. Istraživanje otvara mogućnost da se u budućnosti ljudima uspije vratiti dio izgubljene memorije u ranim stadijima bolesti. Znanstvenici su se koristili tehnikom zvanom "optogenetika" – služili su se svjetlom kako bi aktivirali stanice koje sadrže psebno foto-senzitivni protein.

Istraživanje je provedeno na miševima koji su imali simptome Alzheimerove bolesti – brzo bi zaboravljali na elektroškove. Nakon što suim mogove tretirali svjetlom, njihova memorija se povratila te su oni reagirali strahom kad su bili stavljeni u ćeliju gdje su se ranije provodili elektrošokovi.

Optogementički tretman pomogao je neuronima da izgrade male pupoljke koji potom stvaraju sinaptičke veze s drugim stanicama. Iako se ta tehnika ne može koristiti kod ljudi, znanstvenici su ovime otvorili mogućnost pronalaženja lijeka za terapiju povrata pamćenja.

"Ključno je što smo pronašli dokaz da postoji concept. Što znači da iako mislimo kako je memorija nepovratno uništena, to nije točno, ona je tu samo moramo pronaći način da je povratimo", rekao je prof. Susumu Tonegawa sa Sveučilišta MIT.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature. Znanstvenici su se usredotočili na stanice u hipokampusu. Dvije različite deformacije nalik na Alzheimerove simptome kod miševa stvorene su genetičkim inženjeringom, a u eskperimentu je sudjelovala i kontrolna grupa zdravih životinja, piše Guardian.

"Moguće je da će u budućnosti postojati tehnologija koja će aktivirati neaktivne stanice unutar mozga – hipokampusu ili dijelovima moždane kore – znatno preciznije. Osnovni cilj ovog istraživanja bio je pružiti informaciju o moždanim stanicama, kako doći do njih što je krucijalno za tretmane u budućnosti", rekao je Tengawa.

Autor: Jana Perišić/vecernji.hr, 17.3.2016.

Tags: