Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

pet., 24. svibanj 2024.

Udruga DUSAB obilježila svjetski dan Alzheimerove bolesti

http://www.dulist.hr/foto-udruga-dusab-obiljezila-svjetski-dan-alzheimerove-bolesti/352531/

sri 21.09.2016. 16:27:00

DUSAB-DAN-AB2016.jpg

Rujan je, Svjetski mjesec borbe protiv Alzheimerove bolesti. Kao i prošle dvije godine, Udruga DUSAB (Dubrovačka udruga skrbnika, bolesnika i prijatelja Alzheimerove bolesti i ostalih demencija), obilježila je Svjetski dan Alzheimerove bolesti u Dubrovniku s ciljem jačanja svijesti o Alzheimerovoj bolesti i demenciji.

Iz Udruge DUSAB upozoravaju da u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ima preko 3000 bolesnika (po suvremenim statistikama Alzheimer Europe) i da je pacijenata iz godine u godinu sve više te da se bolest počinje pojavljivati sve ranije. S druge strane, upozoravaju kako društvo nije dovoljno ni upoznato ni osjetljivo na ovu, za znanost i dalje tajanstvenu bolest, te kako je stigma u vezi bolesti najjača je na našem području.

-Moj muž se razbolio od demencije i moja kćer mi je pomogla u brizi. Tako smo došli do ideje da osnujemo udrugu, jer smo kroz statistike zamijetili kako samo naša županija ima preko 3000 bolesnika. Borimo se sa stigmom koju ta bolest nosi, ali polako i sigurno idemo naprijed. Svaki utorak se sastajemo u prostorijama udruge gdje održavamo predavanja, radionice, psihoterapije, ali i razmjene iskustava. Sve je to vrlo važno jer je briga za bolesnika koji pati od nekog oblika demencije 24-satna obaveza- poručila je jedna od osnivačica udruge Beba Pažin.

Na Svjetski dan Alzheimerove bolesti, udruga DUSAB je upoznala okupljene sa radom i uslugama koje je Udruga do sada ostvarila i pruža svim bolesnicima, skrbnicima i osobama zainteresiranima i pogođenim ovom bolešću, i s novim planovima za ostvarenje temeljnih ciljeva: 24-satno stručno Savjetovalište, dnevni i poludnevni boravci za oboljele, dužesatna pomoć u kući, uvođenje edukativnog programa Integrativne Validacije za svo stručno osoblje koje je u dodiru s ovom bolešću, kreirati program i educirati volontere za palijativne i terenske usluge, i Centar za demenciju i Hospicij koji bi pružao sve adekvatne usluge za ovu bolest.

Tags: