Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

pet., 24. svibanj 2024.

Kava kao lijek protiv Alzheimerove bolesti

http://www.index.hr/vijesti/clanak/kava-kao-lijek-protiv-alzheimerove-bolesti/440531.aspx

pon 06.07.2009. 15:53:00

 

Kava kao lijek protiv Alzheimerove bolesti

Tekst: J.D.
Foto: Ilustracija


PROIZVOĐAČI kave sigurno će biti zadovoljni viješću o istraživanju znanstvenika s Floride u SAD-u, koji su otkrili kako ispijanje pet šalica kave dnevno može pomoći pri izbjegavanju problema s pamćenjem koji se javljaju kod Alzheimerove bolesti.

Istraživanje također pokazuje kako je unos kofeina blagotvoran i pri proizvodnje nakupina proteina koji su glavno obilježje te zloćudne bolesti. Prijašnja istraživanja također su pokazala kako ispijanje kave može imati pozitivne učinke pri borbi s nekim bolestima i medicinskim stanjima, kao što je moždani udar.

Miševi na kofeinu

Pri istraživanju korištena je kontrolna grupa od 55 miševa, uzgojenih da razviju simptome Alzheimerove bolesti. Istraživači su prvo proveli seriju testova da bi vidjeli koji miševi pokazuju znakove problema s pamćenjem. To se radilo na miševima starim između 18 i 19 mjeseci, što je ekvivalent ljudskoj dobi od oko 70 godina.

Nakon toga su polovici miševa dali običnu vodu, a polovici vodu u koju su ubrizgali kofein, u omjeru koji je ekvivalentan kofeinu u pet šalica kave, 14 šalica čaja ili 20 bezalkoholnih pića s kofeinom.

Nakon dva mjeseca su miševi koji su dobili kofein imali puno bolje rezultate na testovima koji su mjerili vještine pamćenja i razmišljanja. Rezultati kod tih miševa bili su jednaki kao kod zdravih miševa, koji ne pokazuju nikakve znakove demencije. Miševi koji su pili samo vodu imali su puno lošije rezultate.

Dodatni blagotvorni učinci

Usto, miševi koji su pili vodu s kofeinom pokazali su 50 posto manje količine beta-amiloida, proteina mozga odgovornog za uništenje moždanih stanica kod Alzheimerove bolesti. Daljnji testovi pokazali su kako kofein utječe na proizvodnju enzima potrebnih za proizvodnju beta-amiloida, a znanstvenici kažu kako kofein sprečava upale u mozgu koje dovode do pretjerane proizvodnje štetnog proteina.

Raniji testovi istog istraživačkog tima pokazali su kako su mladi miševi uzgojeni da razviju Alzheimerovu bolest, kojima je u mladoj dobi dan kofein, ostali pošteđeni problema s pamćenjem.

To sve ne znači da ljudi trebaju početi unositi ogromne količine kofeina u sebe, upozoravaju znanstvenici, ali vjeruju i kako bi istraživanje moglo biti korisno kod borbe s Alzheimerovom bolešću.

Tags: index.hr