Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

sub., 20. srpanj 2024.

Novi koraci u istraživanjima Alzheimerove bolesti

http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=494

pon 15.03.2010. 13:04:00

Otkriće spontanog preslagivanja amiloidnih vlakanaca,  poznatih u pacijenata koji boluju od Alzheimerove bolesti, moglo bi osigurati nove napretke u liječenju ove opake bolesti, tvrde znanstvenici iz SAD-a.

Amiloidi su nakupine svijenih ili pogrešno presloženih proteina koji se često razvijaju u mozgovima ljudi koji boluju od neurodegenerativnih bolesti, poput Alzheimerove ili Parkinsonove bolesti. Smatra se da su to termodinamički najstabilniji oblici proteina jer su za remećenje njihove strukture potrebni veoma oštri uvjeti. No Igor Lednev i njegovi suradnici sa Sveučilišta u Albaniju otkrili su kako se jedan oblik amiloidnih vlakana može promijeniti u drugi uslijed sasvim  blagih promjena u temperaturi i slanosti otopine.

Lednev se nada kako će ovo otkriće osigurati napretke u liječenju neurodegenerativnih bolesti jer se biološka aktivnost i toksičnost amiloidnih vlakana određuju prema njihovoj specifičnoj formi - polimorfu. "Ako uspijemo kontrolirati strukturu polimorfa, moći ćemo mu kontrolirati i toksičnost", izjavio je znanstvenik.

Otkriće je proizašlo iz Lednevove aparature nastale u kućnoj radinosti te uz pomoć metoda Ramanove spektroskopije* koja je vrlo osjetljiva na sekundarnu strukturu proteina i omogućava proučavanje želatinoznih otopina čije se čestice pod utjecajem svjetla raspršuju, a inače ih proizvode netopivi amiloidi. Lednev kaže kako je njegov tim možda i jedini u svijetu koji koristi ovu tehniku kako bi proučavao stvaranje amiloidnih vlakanaca.

Nekoliko tehnika, uključujući i Ramanovu spektroskopiju, mikroskop atomskih sila te pokuse izmjene vodika i deuterija, potom je korišteno kako bi se promotrilo djelomično otapanje i ponovno spontano preslagivanje strukture srži zrelih vlakana dok se premještaju iz slane otopine pri 37 °C u otopinu bez soli pri 25 °C. Pokusi izmjene vodika i deuterija pokazuju i da srž amiloidnih vlakanaca tijekom preslagivanja proteina nije izložena otopini, što znači da se preslagivanje događa bez narušavanja srži vlakanaca, dodaje Lednev.

Izvor:

Frances Galvin, Chem. Biol., 2010.,3, http://www.rsc.org - Prevedeno s dopuštenjem Royal Society of Chemistry

Amyloid fibrils are alive: spontaneous refolding from one polymorph to another
Dmitry Kurouski, William Lauro and Igor K. Lednev, Chem. Commun., 2010
DOI: 10.1039/b926758a

*Ramanova spektroskopija je metoda koja proučava međudjelovanje elektromagnetskog zračenja i proučavane tvari, a koristi neelastično raspršenje svjetla. Njome  se istražujuju strukture i jačina veza vrlo kompleksnih molekula, kristala i molekularnih kristala. Više o Ramanovoj spektroskopiji pročitajte ovdje.

Tags: biologija.com.hr