Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

pet., 24. svibanj 2024.

zena-ab.jpg

Jutarnji list/Life/Znanost, 1.9.2016. Autor: Tanja Rudež

Studija u koju je uključeno 165 pacijenata podgrijala je nade za pronalazak dosad najučinkovitijeg lijeka za Alzheimerovu bolest. Kod tog neizlječivog neurološkog oboljenja smatra se da ključnu ulogu u njegovu razvoju ima protein amiloid koji je normalno prisutan u mozgu.

No, tijekom razvoja bolesti počinje se stvarati u prevelikim količinama i nagomilavati u stanicama te u izvanstaničnom prostoru. To izravno utječe na stanice mozga koje gube svoju funkciju i na kraju odumru.

Spomenuta studija pokazala je da antitijelo aducanumab može dovesti do smanjenja nakupina. Ispitivanje eksperimentalnog lijeka trajalo je 54 tjedna, a pacijenti su bili podijeljeni u pet skupina od kojih su četiri primale različite doze lijekova, a peta placebo. Zatim je uočeno da je kod pacijenata koji su primali veće doze aducanumaba došlo do smanjivanja količine amiloida u mozgu. Inače, taj klinički pokus, kojim se trebala ispitati sigurnost eksperimentalnog lijeka, vodile su dvije biotehnološke tvrtke, američki Biogen i švicarski Neuroimmune. Sada su rezultati objavljeni u znanstvenoj literaturi pa znanstvenici planiraju dva mnogo veća klinička pokusa. Već sada je “regrutirano” više od 2700 pacijenata u 20 zemalja.

- Studija je bila na vrlo malom broju pacijenata, premalom da bi se iz toga mogao izvući definitivan zaključak - izjavio je za Guardian prof. John Hardy s University Collegea London.

Tags: