Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

pet., 24. svibanj 2024.

Održava se Svjetski dan Alzheimerove bolesti, u kavani Dubrovnik na Trgu bana Jelačića prvi Alzheimer cafe

http://www.index.hr/vijesti/clanak/obiljezava-se-svjetski-dan-alzheimerove-bolesti-u-kavani-dubrovnik-na-trgu-bana-jelacica-prvi-alzheimer-cafe/701769.aspx

sub 21.09.2013. 15:20:00

Alzheimer-starost-starac-shutterstock_625.jpg

Piše: M.P.Š., Media Servis


SVJETSKI DAN borbe protiv Alzheimerove bolesti danas će se u Hrvatskoj obilježiti raznim akcijama kako bi se proširila znanja o problemima koje nosi ta bolest.

Članovi Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest na zagrebačkom Cvjetnom trgu će od 10 do 19 sati pružati informacije o bolesti, odnosu prema oboljelom i pravilnoj skrbi. Na štandovima se dijele edukativni i promotivni materijali, a svi građani mogu kupnjom ruža u akciji "Jesenja ruža za jesen života" pomoći radu Savjetovališta za članove obitelji.

Danas se od 11 do 13 sati po prvi put organizirao Alzheimer Cafe u kavani Dubrovnik na Trgu bana Jelačića, a pozvani su svi koji žele pridonijeti stvaranju boljeg, solidarnijeg i društveno odgovornijeg odnosa prema oboljelima i njihovim obiteljima. Cilj samog projekta je destigmatizacija bolesti, pružanje potpore oboljelima i njegovateljima oboljelih te širenje znanja o Alzheimerovoj bolesti. A iako je u svijetu praksa ovakvih kafića uobičajena, ovo je prvi takav u Hrvatskoj.

" Radi se o tome zapravo, da se na javnom mjestu, javno govori o problemu Alzheimerove bolesti. Na takve caffee su pozvani svi građani grada Zagreba, pa ih zato ovom prilikom i sve pozivamo", rekao je predsjednik Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest Ninoslav Mimica.

Cijeli projekt je pod pokroviteljstvom grada Zagreba, pa je otvorenju nazočio i gradonačelnik Milan Bandić.

"Potrudit ćemo se da svojim autoritetom i zamolbom, i na drugim mjestima u gradu ne samo na ovoj kultnoj Kavani hotela Dubrovnik, to i demonstrira. Pozivam sve naše ljude, ugostitelje u gradu Zagrebu, da na taj način senzibiliziraju ljude, i da budemo prijatelji Alzheimera i da dođemo ovdje popiti s tim ljudima kavu", rekao je Bandić.

Osim grada veliku podršku cijelom projektu dala je i tvrtka Sunstroom investicija, čiji je cilj osim samog informiranja građana o ovoj bolesti, i osnivanje zaklade za oboljele.

" Ono što smo mi već počeli sa udrugom, to je osnivanje zaklade. Zaklade za Alzheimerovu bolest Sanstrom Hrvatska, koja će nadam se da početi sa radom, 11, 12 mjesec. To će bit krovna organizacija koja će prikupljat financijska sredstva, bilo iz donacija bilo od naših poslovnih partnera, gdje će se onda za potrebe HUAB-a financirati što je već potrebno", izjavio je direktor tvrtke Sunstroom Aljoša Pleić.

Osim predavanja u Alzheimer caffeu, danas do 19 sati na Cvjetnom trgu, građani će moći dobiti sve informacije o bolesti, informirati se od volontera, i pomoći oboljelima kupnjom ruže. Alzheimerova bolest najčešće se javlja u petom i šestom desetljeću života, a svojim napredovanjem dovodi do gubitka pamćenja, poremećaja mišljenja te promjena u ponašanju i osobnosti bolesnika.

U svijetu približno 35,6 milijuna osoba ima demenciju, a procjenjuje se da će do 2050. godine taj broj narasti na više od 115 milijuna.

U Hrvatskoj procijenjeni broj osoba sa srednjom i teškom demencijom iznosi oko jedan posto ukupnog stanovništva. Također, prema procjenama opterećenja bolestima za Hrvatsku, Alzheimerova i druge demencije nalaze se na 7. mjestu vodećih uzroka bolesti s udjelom od 2,6 posto.

Tags: index.hr