Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

pet., 24. svibanj 2024.

Napitak protiv Alzheimerove bolesti uskoro u ljekarnama?

08.01.2010.

pet 08.01.2010. 14:40:00

Napitak za poticanje pamćenja oboljelima od Alzheimerove bolesti mogao bi biti dostupan u roku od dvije godine, predviđa American Alzheimer's Association.

Piše: rok

Napitak za poticanje pamćenja oboljelima od Alzheimerove bolesti mogao bi biti dostupan u roku od dvije godine, predviđa American Alzheimer's Association. Ispitivanja su pokazala da dnevna doza shakea od jagoda za doručkom znatno  poboljšava kratkoročno pamćenje osobama u ranim fazama ove razorne bolesti. Promjene su očite nakon samo 12 tjedana i pružaju "snažne dokaze o potencijalu napitka", prenosi časopis American Alzheimer's Association. Ispitivanja su već u tijeku, a ako se pokažu uspješnima, napitak bi se prodavao u ljekarnama kraj blagajne poput, primjerice, pastila za grlo.

- To je nešto što nije toksično i poboljšava funkcije. Potvrde li to studije, vrlo je uzbudljivo - kazao je znanstvenik prof. Richard Wurtman.

Alzheimerova bolest i drugi oblici demencije upropastili su život oko 400.000 Britanaca i njihovih obitelji, a očekuje se i bitno veći broj takvih slučajeva.

Izlječenja nema; lijekovi koji postoje i mogu podići razinu ključnih kemikalija u mozgu ne funkcioniraju na svakome, a njihovi se učinci istroše tijekom vremena.

Umjesto na ciljanje u kemikalije mozga, ovaj napitak fokusira se na veze koje nose vitalne poruke među moždanim stanicama. Oštećenje tih veza - sinapsa, krivi se za mnoge od simptoma Alzheimerove bolesti, uključujući i gubitak pamćenja.

Tags: Večernji list