Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

sri., 12. lipanj 2024.

Državna nagrada za volontiranje u 2011.

http://www.vcst.info/Vijesti/dravna-nagrada-za-volontiranje-u-2011.html

pon 05.12.2011. 08:59:00

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i Delegacija EU u RH dodijelili su u Zagrebu nagrade najistaknutijim hrvatskim volonterima. Peti put zaredom, povodom Međunarodnog dana volontiranja, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti dodijelilo je Državnu nagradu za volontiranje u 2011.

Na svečanoj sjednici Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva održanoj u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, državni tajnik Stjepan Adanić uručio je Državne nagrade za volontiranje Miri Dajčić iz Zagreba te Udruzi Zora iz Čakovca, dok je šef Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj, veleposlanik Paul Vandoren uručio Novinarsku nagradu Europske godine volontiranja novinarkama Marini Damjan, Željki Kovačević, te Ivani Sučić.

U kategoriji fizičke osobe volonterka je Mira Dajčić iz Zagreba jedna od inicijatora i idejnih tvoraca Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest. Volonterski rad nagrađene Mire Dajčić bitno utječe na kvalitetu življenja osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti i njihovih obitelji, a ističe se jedinstvenošću, znanjem i iskustvom te posebice kontinuiranošću i upornošću što dokazuje broj od 1325 volonterskih sati u vremenskom razdoblju od godine dana.

U kategoriji pravne osobe - organizator volontiranja je Udruga Zora iz Čakovca, koja radi na promicanju ljudskih prava, rodne ravnopravnosti i prava manjina kao i edukaciji te podizanju svijesti o problemima od općeg društvenog interesa, nenasilju, zdravlju i cjeloživotnoj i ne-institucionalnoj edukaciji. Udruga Zora provodila je mnoge projekte i aktivnosti u koje je sustavno uključila 66 volontera/volonterke. Specifičnosti Udruge Zora, kao organizatora volontiranja je u njezinom osmišljavanju volonterskih aktivnosti kao i samoj provedbi, čime su ostvarili temelje volontiranja u Međimurskoj županiji.

Povodom 2011. Europske godine volontiranja, Delegacija Europske unije u suradnji s Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i Hrvatskom mrežom volonterskih centara dodjeljuje Novinarsku nagradu Europske godine volontiranja u kategorijama najboljeg pisanog i najboljeg audio-vizualnog izvještavanja.

Šef Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj, veleposlanik Paul Vandoren danas je uručio Novinarsku nagradu Europske godine volontiranja. Tom prigodom veleposlanik Vandoren je istaknuo kako Europska godina volontiranja nije samo poziv društvu za volontiranjem, nego i poziv donosiocima odluka na svim razinama da izmjenom pravila i zakonodavstva olakšaju pristup volontiranju i učine razliku. 'Ovo je također poziv medijima i poslovnim ljudima da prepoznaju vrijednost volontiranja', rekao je.

Dobitnici Novinarske nagrade Europske godine volontiranja su:

Marina Damjan proglašena je pobjednicom za najbolje pisano izvještavanje. Njeni članci o volontiranju objavljeni u Glasu Istre i na portalu Educentra ocijenjeni su najboljima jer su u najvećoj mjeri prenijeli duh i problematiku volontiranja.

U kategoriji najboljeg audio-vizualnog izvještavanja, Željka Kovačević je proglašena pobjednicom za najbolje televizijsko izvještavanje. Djelujući u sklopu udruge "Fade in", Kovačević je obradila više priloga o volontiranju, a koji su objavljeni tijekom godine u emisijama "Dobro jutro Hrvatska" na Hrvatskoj televiziji.

Ivana Sučić proglašena je pobjednicom za najbolje radijsko izvještavanje, koja je u svom autorskom djelu emisija emitiranih na Hrvatskom radiju, posvetila pet emisija temi volontiranja u kojima je prezentirala rad i aktivnosti hrvatskih volontera u Republici Hrvatskoj, Volonterskog centra Zagreb te akciji "Hrvatska volontira".

Tags: Volonterski centar Split