Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

pet., 24. svibanj 2024.

Volontiranje je dio našeg socijalnog tkanja

http://www.soundguardian.com/dayline-info-vijesti/

pon 05.12.2011. 14:04:00

volontiranje1.jpg

U Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u Zagrebu, povodom Međunarodnog dana volontera dodijeljene su Državne nagrade za volontiranje i Novinarske nagrade Europske godine volontiranja. Nagrade je uručio državni tajnik Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Stjepan Adanić .

Državnom nagradom volontera u kategoriji fizičke osobe nagrađena je Mira Dajčić iz Zagreba, jedna od inicijatora i idejnih tvoraca Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest. U kategoriji pravne osobe organizator volontiranja nagrada je dodijeljena udruzi Zora iz Čakovca ,koja radi na promicanju ljudskih prava,rodne ravnopravnosti i prava manjina.

Dobitnica Novinarske nagrade Europske godine volontiranja u kategoriji najboljeg pisanog izvještavanja o volontiranju je Marina Damjan. U kategoriji najboljeg izvještavanja o volontiranju u audio-vizualnim medijima nagrađene su Željka Kovačević i Ivana Sučić. Riječ je o nagradama koje je po prvi puta dodijelila Delegacija Europske unije sa svojim partnerima Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, te Hrvatskom mrežom volonterskih centara kako bi se odalo priznanje novinarima koji su doprinjeli podizanju svijesti o važnosti volontiranja.

Čestitajući nagrađenima, državni tajnik Ministarstva obitelj, branitelja i međugeneracijske obitelji Stjepan Adanić istaknuo je da je volonterstvo naročito važno u vrijeme gospodarske krize.Pohvalio je uključivanje Hrvatske u obilježavanje 2011. kao Europske godine volontiranje. U tu svrhu Vlada RH osnovala je Povjerenstvo za obilježavanje Europske godine volontiranja, čiji rad koordinira Ministarstvo obitelji,branitelja i međugeneracijske suradnje.

Pomaci se događaju.cInstitucije se otvaraju i danas volonterstvo nije rezervirano samo za nevladin sektor, dječje domove i domove za starije osobe. Tijela državne uprave prepoznali su značaj volontiranja i međusektorske suradnje. Ministarstvo obitelji,branitelja i međugeneracijske suradnje uključilo je u rad svojih uprava dvadeset volontera-istaknuo je Adanić.

Šef Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj, veleposlanik Paul Vandoren je rekao da Europska godina volontiranja nije samo poziv civilnom društva za novim volonterima. To je poziv državnim članicama EU-a da pomognu volontiranju. No to je poziv i tvrtkama i medijima da prepoznaju vrijednost volontiranja. Danas su s nama novinari koji su uspjeli ponijeti duh volontiranja kroz većinu svojih izvještavanja i znatne napore uložili u informiranju javnosti o važnosti volontiranja. Također su izvještavali o brojnim volonterskim aktivnostima tijekom ove Europske godine, ali i proteklih godina- rekao je šef Delegacije Europske unije Vandoren. Naglasio je da ih se nagradom želi potaknuti da nastave svoje napore i potaknu druge da slijede njihov primjer jer je volontiranje dio našeg socijalnog tkanja. Pomaže nama pojedincima da rastemo i razvijamo se, te nam osigurava trajno nasljeđe od velikog značenja nadolazećim generacijama.

Tags: DayLine.info