Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

pet., 24. svibanj 2024.

Mentalno zdravlje važno je kao i fizičko

sri 11.04.2012. 09:43:00

Iz svijeta - milijuni dolara, funti i eura za obranu od Alzheimerove bolesti

Cameron_Alz_Society2.jpg

Velika Britanija i Sjedinjene američke države odlučile uložiti  ogromna  sredstva za liječenje Alzheimerove bolesti, a kod nas se još razmišlja o besplatnim lijekovima.

Dok se kod nas još uvijek razmišlja o tome da postojeći antidementivi (lijekovi koji djeluju pozitivno kod oboljelih od Alzheimerove bolesti) budu besplatni najrazvijenije zemlje svijeta shvatile su opasnosti od ove opake bolesti koja uzima sve veći zamah, te odlučile uložiti milijune u istraživanja novih lijekova i pojačanu njegu dementnih osoba.

Premijer Velike Britanije David Cameron je prije nekoliko dana u Britanskoj udruzi za Alzheimerovu bolest objavio da je ova zemlja odlučila preuzeti svjetsko vodstvo u borbi protiv Alzheimerove bolesti i svih drugih vrsta demencije s budžetom od (preračunato) 80 milijuna eura.

Američki predsjednik Barak Obama je za borbu protiv Alzheimerove bolesti u okviru svojeg zdravstvenog programa SAD-a dobio od Kongresa sredstva u visini od oko 156 milijuna dolara.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je još prije nekoliko godina osigurao 200 milijuna eura za borbu protiv 'Alzheimera' - i tako redom.

U nas pomaka nema. Volonteri primaju nagrade, liječnici i medicinsko osoblje se trude, ali nadležno ministarstvo još uvijek razmišlja treba li (može li financijski) podnijeti odluku da se lijekovi koji usporavaju razvoj i ublažavaju posljedice Alzheimerove bolesti uvrste na popis besplatnih lijekova. Tako i dalje najveći teret ostaje u rukama i na leđima obitelji oboljelih i naše Udruge za Alzheimerovi bolest koja živi isključivo od njihovih skromnih donacija (članarina).

Tags: