Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

pet., 24. svibanj 2024.

Nove prostorije udruge DUSAB

pon 21.09.2015. 12:00:00

dusab023.jpg

U povodu Svjetskog dana Alzheimerove bolesti svečano su otvorene nove prostorije Dubrovačke udruge skrbnika, bolesnika i prijatelja Alzheimerove bolesti i ostalih demencija na adresi Od Svetog Mihajla 1. Na otvaranju su nazočili članovi udruge, njegovatelji i članovi obitelji oboljelih, prijatelji udruge te predstavnici javnog života grada i županije. Na otvaranju su govorili predsjednik udruge Pero kalinić te dopredsjednica Farida Beba Pažin.

Nove prostorije udruge DUSAB nalaze se u staroj zgradi Atlantske plovidbe. Udruga DUSAB, koja djeluje gotovo 15 mjeseci, zahvalila se je predsjedniku Atlanske plovidbe kapetanu Peru Kulašu na velikodušnoj donaciji korištenja prostora udruzi kako bi mogli nastaviti pružati usluge “DUSAB Kluba” (edukacije, potpora i druženje skrbnika i prijatelja bolesnika demencije). 

- Novi prostori će nam pomoći u realizaciji ciljeva “mobilnog palijativnog tima” kao “dnevnog boravka” za bolesnike Alzheimerove bolesti i ostalih demencija. - rekla je dopredsjednica Udruge Beba Pažin.

Iz Udruge DUSAB upozoravaju da u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ima oko 2364 bolesnika (po statistikama Alzheimer Europe) i da je pacijenata iz godine u godinu sve više te da se bolest počinje pojavljivati sve ranije. S druge strane, napomenuli su kako društvo nije dovoljno ni upoznato ni osjetljivo na ovu, za znanost i dalje tajanstvenu bolest, a stigma u vezi bolesti, kako su pripomenuli, najjača je na dubrovačko-neretvanskom području.

Alzheimerova bolest nije samo bolest zaboravljanja, to je bolest koja je sustavna i napada cijeli organizam.

- U pitanju je neizlječiva bolest s jako skupim lijekovima, bez prilagođenih usluga, a koja je veliki teret za zdravstvo, kao i za društvo jer stvara socijalni problem. - objasnio je predsjednik udruge DUSAB Pero Kalinić.

Na Svjetski dan Alzheimerove bolesti, udruga DUSAB upoznala je okupljene ne samo s bolešću i njenim simptomima i stupnjevima, već i s uslugama koja je Udruga do sada ostvarila i pruža svim bolesnicima, skrbnicima i osobama zainteresiranima za ovu bolest, nego i s novim planovima za ostvarenje temeljnih ciljeva.

Tags: