Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

pet., 24. svibanj 2024.

Za oboljele nema ustanova, a kutija lijeka stoji 380 kn

čet 28.12.2017. 08:30:00

PROBLEMI OBOLJELIH OD ALZHEIMERA

Silvija Dološić.jpg

Na osječkom području u ovom trenutku nema ni jednog javnog smještaja za osobe oboljele od Alzheimerove bolesti, a procjenjuje se kako je na području cijele županije 6500 oboljelih. No, Silvija Dološić, koja se kao sveučilišna specijalistica za ljudska prava posvetila izradi prvog multidisciplinarnog rada o ljudskim pravima oboljelih od Alzheimerove bolesti, tvrdi kako je broj zasigurno puno veći. Naime, ova procjena načinjenja je na osnovi popisa stanovništva iz 2011., a procjena ne obuhvaća oboljele u ruralnim slavonskim sredinama. Silvija je ovih dana predala i projektni prijedlog za osnivanje prvog smještajnog odjela za oboljele od Alzheimerove bolesti u nekoj od zdravstvenih ustanova Osječko–baranjske županije.

- Taj odjel imao bi svrhu osigurati skrb oboljelima u srednje teškom, teškom i najtežem stadiju. Kako bi pružao i palijativnu skrb oboljelima, bio bi prvi takav u Hrvatskoj i naša županija bi postala primjer u skrbi za oboljele od demencije. Župan Ivan Anušić je nakon upoznavanja s problematikom i projektom u roku od 24 sata zahtijevao pisana izvješća od svih županijskih domova o smještajnom i ljudskom kapacitetu. To je i način da stvorimo nova radna mjesta i zadržimo medicinski kadar, a vjerujem da bi do kraja sljedeće godine ova inicijativa mogla uroditi plodom. Žalosno je da s druge strane sam Grad Osijek nije pokazao nikakav interes za bilo kakvu pomoć oboljelima i njihovim obiteljima, iako gradonačelnik Vrkić ima 70 godina - kaže Dološić.

Ova pravnica danas je i predsjednica udruge Memoria, koja pruža i pravnu i psihološku pomoć oboljelima od Alzheimerove bolesti, kao i njihovim obiteljima, a u ovu se borbu upustila nakon što je diskriminaciju nad oboljelima i njihovim obiteljima osjetila na vlastitoj koži dok se svakodnevno borila s bolešću svoje, kako ju esekerski naziva, omame.

- Dobna granica za Alzheimerovu bolest pala je i više nije 60 godina plus već 50 godina plus. To je bolest koja dolazi naglo i posve je nepredvidljivo stanje. No, u Hrvatskoj vlada velika diskriminacija nad oboljelima jer nema registra oboljelih. Mi se danas pozivamo na izvješća svjetske zdravstvene organizacije, prema kojoj se procjenjuje da u Hrvatskoj od AB-a boluje 86.000 osoba, ali to su procjene. Mi moramo pratiti epidemiologiju demencije, a to je jedino moguće ako se osnuje registar oboljelih od Alzheimerove bolesti. Kreator takvog registra trebao bi biti Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Registar bi bio od pomoći liječnicima obiteljske medicine, a nakon uspostave dijagnoze moglo bi se pratiti kretanje stanja bolesnika i u kojem je stadiju demencija, a u svakom trenutku bismo znali i koliko imamo oboljelih. Drugi je dio diskriminacije da ni jedan antidementiv nije na A listi lijekova i oboljele osobe od Alzheimera su jedina skupina bolesnika koja nema besplatan lijek, a jedna kutija lijeka stoji 380 kuna - upozorava Dološić.

DRŽAVI BI BILO JEFTINIJE DA USVOJI STRATEGIJU O OVOJ BOLESTI

Dološić upozorava da je demencija od WHO-a proglašena javnozdravstvenim prioritetom i savjetuje Vladi RH da što prije usvoji prvu hrvatsku strategiju o borbi za Alzheimerovu bolest i bolesti demencije.

- Nacrt je napisan i spreman je te sada samo treba doći na stol Vlade RH. Ako se usvoji, stvorit će se novi pravno-politički okvir mentalnog zdravlja, koji će unaprijediti sva druga područja zdravlja, ali i pridonijeti ekonomskoj i socijalnoj slici Hrvatske. Jedna žena koja mora dati otkaz da bi čuvala svoju majku ili oca jer ih nema kamo smjestiti puno više stoji državu nego da država usvoji strategiju koja bi donijela zaštitne mjere za jedinice lokalne uprave i samouprave, prema kojoj bi svaka općina, grad i županija morali izdvajati iz svog proračuna određena sredstva za pomoć domovima zdravlja i bolnicama za osnivanje dnevnih boravaka ili smještajnih centara za oboljele od demencije, zapravo svega onoga što danas nemamo - poručuje Dološić.

Nefreteta Z.EBERHARD, Glas Slavonije, 27. prosinca, 2017.
Tags: