Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

pet., 24. svibanj 2024.

Gen za dugovječnost štiti i od Alzheimerove bolesti

http://www.vecernji.hr/zivot/gen-dugovjecnost-stiti-alzheimerove-bolesti-clanak-78501

sri 13.01.2010. 15:02:00

Studija je pokazala da gen za dugovječnost nosi svaka peta osoba, a on ujedno štiti i od gubitka pamćenja.

Piše: NaM/VLM

Ako mislite da su vam genetske predispozicije za dug i zdrav život iznimno male, niste u pravu. Znanstvenici tvrde da svaka peta osoba ima "zlatni gen" koji povećava šansu osobe koja ga nosi da doživi 100 godina. Novo otkriće pokazuje da ovaj gen šititi i od Alzheimerove bolesti.

Odnosno, ovo je prvi gen koji smanjuje rizik od ove bolesti, za razliku od većine koji povećavaju rizik. Ovo bi otkriće moglo povećati mogućnost pronalaženja lijekova protiv Alzheimerove bolesti, za koju zasad ne postoji lijek, a postojeći koji olakšavaju simptome ne djeluju na svima.

Tijekom istraživanja na newyorškom medicinskom fakultetu Albert Einstein pratili su zdravstveno stanje 500-tinjak starijih muškaraca i žena tijekom četiri i pol godine. Svi su na početku bili zdravi, a na kraju studije njih 40 oboljelo je od Alzheimerove bolesti.

Uzorci krvi testiranih pokazali su da gen CETP smanjuje rizik od demencije za 70 posto. Kako geni dolaze u parovima, pokazalo se da osobe s dvije kopije "stogodišnjeg" gena imaju i veću mogućnost dugovječnosti i zaštićeni su od Alzheimerove bolesti. Oni su, također, bolje sačuvali pamćenje koje slabi zbog godina.

Tags: Večernji list