Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

pet., 24. svibanj 2024.

HZZO na liste uvrstio memantin, lijek protiv simptoma Alzheimera

http://www.vecernji.hr/vijesti/hzzo-liste-uvrstio-memantin-lijek-protiv-simptoma-alzheimera-clanak-455323

čet 20.09.2012. 15:49:00

hzzo-liste-uvrstio-memantin.jpg

Memantin odgađa fazu terminalne bolesti koja je za bolesnika i za obitelj najteža, a postiže se veća mogućnost kvalitetnijeg života bolesnika u primarnoj zajednici te se odgađa stacionarna skrb.

S ciljem kvalitetnijeg liječenja i skrbi za oboljele od Alzheimerove bolesti, a u povodu sutrašnjeg Svjetskog dana borbe protiv Alzheimerove bolesti, HZZO je na svoje liste lijekova prije dva dana po prvi put uvrstio lijek memantin za liječenje oboljelih koji se primjenjuje u zaustavljanju simptoma i znakova bolesti.

Kako objašnjavaju u HZZO-u, memantin odgađa fazu terminalne bolesti koja je za bolesnika i za obitelj najteža, a postiže se veća mogućnost kvalitetnijeg života bolesnika u primarnoj zajednici te se odgađa stacionarna skrb. Uvođenjem terapije ovim lijekom postiže se manja potrošnja ostalih resursa u zdravstvu, kao što je kućna njega, fizikalna terapija, a utječe i na smanjenje potrošnje drugih vidova zdravstvene zaštite.

Za specijalističko-konzilijarno i stacionarno liječenje oboljelih od Alzheimerove bolesti HZZO je u 2011. godini izdvojio 2,099.982 kuna, a u prvih šest mjeseci u 2012. godini 1,083.465 kuna. U prošloj je godini trošak za kućnu njegu oboljelih od Alzheimerove bolesti iznosio 600.215 kuna, dok je u prvih 6 mjeseci ove godine za taj trošak izdvojeno 248.491

ba/VLM

Tags: Večernji list