Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

pet., 24. svibanj 2024.

Dom Oaza: Predavanje o dostojanstvu oboljelih i važnosti neverbalne komunikacije

sub 28.02.2015. 17:19:00

Oaza-28-2-2015.jpg

U Domu za starije Oaza u Ključić brdu (Kravarsko) nedaleko Zagreba 28. veljače 2015. gđa Mira Dajčić, dopredsjednica naše Udruge, održala je predavanje o Alzheimerovoj bolesti tijekom kojeg je posebno i istaknula ključne probleme s kojima se njegovatelji susreću tijekom različitih faza razvoja ove bolesti. Posebno se osvrnula i zorno oslikala važnost neverbalne komunikacije, pažljivog i nježnog odnosa prema oboljeloj osobi te nužnosti očuvanja dostojanstva oboljelih.

Dom Oaza uzorno skrbi o oboljelima od Alzheimerove bolesti, međutim, kako ističe ravnateljica Doma gđa. Jelena Jurčec, postoje mnogobrojni dodatni oblici kojima se ta skrb može poboljšati. Među njima ističe potrebu stalne dodatne edukacije njihovog osoblja.

Na kraju predavanja okupljenima u Domu Oaza prikazan je dokumentarni film BBC-a „Alzheimer Musical“ u kojem su djelatnici doma prepoznali važnost glazbene terapije kako za oboljele od Alzheimerove bolesti tako i za ostale korisnike doma.  S obzirom da Dom Oaza već provodi dramsku, likovnu, literarnu, plesnu i glazbenu terapiju – možemo uskoro očekivati i prvi domaći „Oaza Alzheimer Musical“.

Tags: