Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

pet., 24. svibanj 2024.

U Zagrebu otvorena prva dnevna bolnica za oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija

http://zdravlje.hina.hr/content/8691913

uto 16.06.2015. 16:43:00

dnevna bolnica Jankomir.jpg

ZAGREB, 16. lipnja 2015. (Hina) - U Psihijatrijskoj bolnici "Sveti Ivan" u Jankomiru u utorak je otvorena dnevna bolnica za oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija, prva takvog tipa u Hrvatskoj u kojoj će svakim radnim danom pacijenti i njihove obitelji moći sudjelovati u programima koje će provoditi liječnički i terapijsko-rehabilitacijski timovi.

Otvaranju dnevne bolnice u kojoj su 25 kreveta, dnevni boravak i prostorije za terapiju i radionice, nazočili su gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i gradska pročelnica za zdravstvo Mirna Šitum.

Bandić je podsjetio da su radovi počeli prije godinu i pol dana, a u tijeku je završno opremanje. To je dobar primjer skrbi za naše oboljele sugrađane i njihove obitelji, no volio bi da ih je što manje, kazao je Bandić dodavši kako kriza, recesija i depresija uzimaju svoj danak pa zato svi trebaju pomoći tim ljudima, biti puni ematije prema njima.

Pohvalio se da Zagreb dobro brine o svojim zdravstvenim ustanovama, pa niti jedna nema sanacijskog upravitelja, kao što to imaju mnoge bolnice za koje skrbe država ili druge županije.

Jedan od osam projekata

Šitum je podsjetila da je otvaranje dnevne bolnice jedan od osam projekata Zagreba iz programa zdravstvene skrbi i zaštite.

U liječenju će se primjenjivati holistički i individualizirani pristup farmakološkim i nefarmakološkim metodama, od terapije smijehom, aromaterapijom, muzikoterapijom, poticanjem hobija raznim kreativnim radionicama itd.

Odgovarajući na novinarska pitanja Šitum je potvrdila da je dnevna bolnica u Jankomiru prva takva u Hrvatskoj i izrazila nadu da će zdravstvene vlasti na razini države slijediti zagrebački primjer i slične odjele otvarati u drugim hrvatskim krajevima. To je jako bitan odjel ne samo za pacijente već i za njihove obitelji, poručila je Šitum.

Ravnatelj bolnice Igor Filipčić naveo je da u svijetu 24 milijuna ljudi ima neki oblik demencije, a u Hrvatskoj ih od toga boluje oko 80.000. Naši pacijenti ovdje će se osjećati sigurno i zaštićeno, rekao je.

U psihijatrijskoj bolnici, koja je i Referentni centar Ministarstva zdravlja za psihoterapiju, psiho-socijalne metode i ranu intervenciju kod psihotičkih poremećaja, trenutno se liječi 700 pacijenata.

To je bolnica za stacionarno akutno, produženo i ambulantno liječenje te za psihosocijalnu rehabilitaciju oboljelih od psihotičnih poremećaja, poremećaja raspoloženja, ovisnosti o alkoholu i drogama, te organskih i simptomatskih poremećaja.

Tags: