Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

pet., 24. svibanj 2024.

Sveobuhvatan pristup Alzheimeru

http://www.zadarskilist.hr/clanci/24092010/sveobuhvatan-pristup-alzheimeru

pet 24.09.2010. 12:56:00

Sudionici Kongresa imaju priliku slušati o novim otkrićima iz temeljnog kao i kliničkog područja te skrbi za ljude oboljele od demencije. Vjerujemo da će ovaj kongres, koji zagovara sveobuhvatan pristup Alzheimerovoj bolesti, pružiti mogućnost i prostor za razmjenu informacija i iskustava, kaže dr. Mimica

Peti hrvatski kongres o Alzheimerovoj bolesti, koji se do subote održava u Hotelu Funimation Borik, Falkenstiner Resorts & Residences, u Zadru je okupio preko 250 sudionika, među kojima i petnaestak uglednih domaćih i svjetskih stručnjaka iz područja neurologije. Riječ je o najvećem, odnosno najbrojnijem skupu o Alzheimerovoj bolesti koji je ikada održan u Hrvatskoj, a organizirala ga je Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest, uz potporu Hrvatskog društva za kliničku psihijatriju HLZ-a i Hrvatskog društva za neuroznanost HLZ-a.

Peti hrvatski kongres o Alzheimerovoj bolesti jučer je svečano otvorio doc. dr. sc. Ninoslav Mimica, predsjednik Organizacijskog odbora i Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest. Tom prilikom, dr. Mimica je istaknuo da je Alzheimerova bolest jedan od prioritetnih zdravstvenih problema današnjice jer broj oboljelih u Hrvatskoj i u svijetu raste iz dana u dan.

- Precizni, odnosno točni podaci o broju oboljelih od Alzheimerove bolesti u Hrvatskoj nisu poznati. No, ta brojka se kreće između 50 i 80 tisuća oboljelih. Vjerujem da smo bliže brojci 80 negoli 50 tisuća jer je u Hrvatskoj brojna starija populacija. Samo u Zagrebu oko 15 tisuća ljudi boluje od različitih oblika demencije, od čega 70 posto otpada na Alzheimerovu bolest, govori dr. Mimica te nastavlja kako se i ovim Kongresom želi ukazati na rastući problem oboljelih od Alzheimerove bolesti u suvremenom društvu.

Dr. Mimica vjeruje da će ovaj profesionalni i znanstveni skup donijeti najnovije spoznaje iz područja Alzheimerove bolesti i ostalih demencija.

- Kongres smo otvorili kulturnim događajem - izložbom crteža gospodina Zvonka Ozmeca, oboljelog od Alzheimerove bolesti. Njegovi crteži nastali su u sklopu programa rehabilitacije koji se provodi u dnevnom boravku Doma za starije osobe. U radnom dijelu Kongresa, u namjeri da Alzheimerovu bolest što sveobuhvatnije prikažemo, odlučili smo se za 12 tema, kaže dr. Mimica te pojašnjava kako je riječ o temeljnim istraživanjima i neuropatologiji, ranoj dijagnostici, epidemiologiji i čimbenicima rizika, kliničkim istraživanjima, kliničkim obilježjima i prikazima bolesnika, farmakoterapiji demencija, nefarmakološkim intervencijama, skrbi za oboljele, nealzheimerovim demencijama, kvaliteti života i udrugama za Alzheimerovu bolest.

O navedenim temama govore eminentni predavači, domaći i strani stručnjaci, među kojima i prof. Ezio Giacobini iz Ženeve, koji je svjetski ekspert na području pretkliničkog i kliničkog razvoja farmakoterapije u području Alzheimerove bolesti. Kako je prof. Giacobini učinio mnogo za oboljele od Alzheimerove bolesti, na otvaranju jučerašnjeg Kongresa dr. Mimica mu je uručio zahvalnicu.

- Sudionici Kongresa imaju priliku slušati o novim otkrićima iz temeljnog kao i kliničkog područja te skrbi za ljude oboljele od demencije. Vjerujemo da će ovaj kongres, koji zagovara sveobuhvatan pristup Alzheimerovoj bolesti, pružiti mogućnost i prostor svim stručnjacima i ostalim sudionicima iz drugih profesija za razmjenu informacija i iskustava, kaže dr. Mimica te dodaje da je velik broj predavanja prezentiran u obliku postera koji su tijekom Kongresa postavljeni u dvorani, a tri najbolja bit će i nagrađena.

Dr. Mimica je izuzetno zadovoljan što je ovaj jubilarni peti Kongres ostvario rekord u broju aktivnih sudionika. Iz tog razloga organizatori vjeruju da će Kongres iznjedriti važne zaključke koji će zasigurno imati utjecaja na poboljšanje sveukupne skrbi za oboljele od Alzheimerove bolesti i kvalitetu života njihovih bližnjih.

Tags: Zadarski list