Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

pet., 24. svibanj 2024.

Svjetski mjesec Alzheimera: bolest u svijetu poprima razmjere epidemije

Index.hr

sri 03.09.2014. 14:00:00

Po prvi puta ove godine u Hrvatskoj će se tijekom rujna obilježiti Svjetski mjesec Alzheimera, kako bi se upozorilo javnost da ta bolest kod nas pogađa 85.000 ljudi, a u svijetu poprima razmjere pandemije, te da treba destigmatizirati demenciju ili gubitak pamćenja, koju se još uvijek smatra dijelom prirodnog procesa starenja.

umirovljenici-domzastarije625Shutter.jpg

Oko 90 posto osoba koje se u ovom trenutku bore s demencijom – gubitkom pamćenja, otežanim procesima razmišljanja, emocionalnim poremećajima, dezorijentacijom, gubljenjem i različitim promjenama ponašanja, živi u svojim domovima te za njih besplatno brine oko 215.000 članova njihovih obitelji i prijatelja.

Prema procjenama Europske udruge za Alzheimerovu bolest, u Hrvatskoj je u odnosu na 2008. godinu broj dementnih osoba porastao za oko 15 posto.

Obitelj dementne osobe mjesečno izdvaja 1700 kuna

Cijena Alzheimerove i drugih bolesti koje izazivaju demenciju u Hrvatskoj ove će godine, prema procjenama, dosegnuti iznos od 423 milijuna eura, od čega 55 posto troškova snose obitelji oboljelih. Po izračunu Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest, obitelj dementne osobe prosječno ima troškove od oko 1700 kuna mjesečno.

Budući da Svjetska zdravstvena organizacia najavljuje da bi se do 2030. broj oboljelih u svijetu mogao udvostručiti, za pretpostaviti je da će troškovi skrbi za oboljele porasti za oko 40 posto.

Demencija je jedan od glavnih razloga invalidnosti, no ona se oboljelima u Hrvatskoj ne priznaje, a nedostatak svijesti i razumijevanja demencije dovodi do stigmatizacije i stvara prepreke putu prema dijagnozi i traženju odgovarajućih savjeta i pomoći u njegovanju oboljelih, ističu u udruzi.

Upozoravaju kako demencija ima dalekosežne i najčešće podcijenjene posljedice za skrbnike koji, zbog brige o ukućanima, moraju smanjiti svoje profesionalne i druge aktivnosti, a svaki četvrti skrbnik bori se s depresijom.

Nacionalni plan borbe protiv demencije

Sve to zahtijeva hitnu promjenu stajališta društva i donošenje Nacionalnog plana borbe protiv demencije, koji bi definirao potrebu sveobuhvatne pomoći oboljelima od Alzheimerove bolesti i obiteljima - od ranijeg prepoznavanja simptoma demencije i dijagnosticiranja Alzheimerove bolesti do promjene odnosa prema dementnim osobama.

Po zajedničkim nazivom "Kako živjeti s oboljelim od Alzheimerove bolesti" Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest organizirat će tijekom rujna, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića, događaje u više gradova kojima je cilj jačanje javne svijesti o problemu te bolesti.

Manifestacije u Zagrebu, Osijeku, Dubrovniku...

Osim u Zagrebu, gdje je obilježavanje započelo danas organizacijom Alzheimer Cafea u Gradskoj kavani, manifestacije će se održati u više drugih gradova - Osijeku, Dubrovniku, Splitu, Požegi, Pakracu, Lipiku, Daruvaru i Zaprešiću.

Obilježavanje će završiti multimedijskom scenskom priredbom "Život s osobom oboljelom od Alzheimerove bolesti" u Koncertnoj dvorani Lisinski u subotu, 20. rujna, te obilježavanjem Svjetskog dana Alzheimerove bolesti 21. rujna na Cvjetnom trgu u Zagrebu, kada će se održati "Šetnja za sjećanje" središtem grada.


Tags: