Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

pet., 24. svibanj 2024.

Svjetski dan Alzheimerove bolesti - 21.9.2017.

čet 21.09.2017. 17:43:00

Na današnji se dan u svijetu obilježava Dan Alzheimerove bolesti. Svake godine javi se 4,6 milijuna novih slučajeva demencije u svijetu: svakih sedam sekundi jedna nova osoba oboli od Alzheimerove bolesti.  Procjenjuje se da ce do 2050. godine u svijetu biti 100 milijuna osoba s demencijom. Nijedna zemlja nije odgovarajuće pripremljena za suočavanje s krizom ovakvih razmjera. Danas se ovaj dan obilježava diljem Hrvatske, KBC-i su otv orili vrata kako bi savjetvali građane o prevenciji i samoj bolesti.

Alzheimerova bolest je najčešći uzrok demencije i čini 60-70% svih demencija. Alzheimerova bolest i druge demencije su progresivne degenerativne bolesti mozga. Demencija utječe na mnoge aspekte života oboljele osobe kao i osoba koje ju okružuju, a posebice onih koji ih iz dana u dan njeguju.

Nedostatak osviještenosti i nerazumijevanje doveli su do nedostatka resursa za rješavanje ove krize. U svijetu je briga o ovom rastućem problemu tako mala da većina oboljelih i dalje pati bez potrebne pomoći i i nade. To se mora promijeniti. Kvaliteta života osoba s Alzheimerovom bolešću i drugim demencijama može se promijeniti. Prečesto oni, njihove obitelji i njegovatelji nemaju podršku koju trebaju i zaslužuju.

Prevencija Alzheimerove bolesti

Znanstvenici rade na otkrivanju novih lijekova koji će usporiti, zaustaviti ili spriječiti nastajanje Alzheimerove bolesti. U međuvremenu, osobe bez demencije trebaju održavati svoju memoriju britkom (ispunjavanje križaljki, rješavanje rebusa, čitanje). Preporuka je razvijati interese i hobije te biti uključen u različite društvene aktivnosti koje stimuliraju duh i tijelo. "U zdravom tijelu, zdrav duh", stara je izreka. Preporuča se ograničena uporaba alkoholnih pića jer alkohol uništava moždane stanice. Mnogim osobama pomažu liste koje treba napraviti, zatim korištenje notesa, kalendara i malih papirića za podsjetnike.

Također mogu poboljšati pamćenje ukoliko nove stvari mentalno povezuju s već poznatim, kao što su poznata imena, pjesme ili stihovi. Preporuča se liječenje depresije straha ili tjeskobe lijekovima ili savjetom stručnjaka, budući navedene tegobe mogu osobu činiti zaboravnom. Važno je liječenje započeti odmah po prepoznavanju prvih znakova demencije, a ne ih tumačiti kao normalan tijek starenja.

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska o ovoj su temi govorile Marija Lacko, voditeljica grupe za potporu i samopomoć Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest i dr. Marija Kušan Jukić, psihijatrica i članica Upravnog odbora Udruge.

Tags: