Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

sri., 24. travanj 2024.

Prvi Alzheimer Café u Poreču

ac-porec-19-6-2015-1.jpg

Poreč, 19.6.2015. – Danas je u Domu za starije i nemoćne Poreč održan prvi Alzheimer Café u Istri koji je pokazao kako postoji velika potreba za edukacijom, razmjenom iskustava i međusobnom podrškom u nošenju s ovom bolesti, prvenstveno među članovima obitelji oboljelih, ali i zdravstvenim i socijalnim djelatnicima koji rade ili se susreću s obiteljima i oboljelima od Alzheimerove bolesti.

Tijekom ovog Alzheimer Caféa gđa. Mira Dajčić, potpredsjednica HUAB-a i voditeljica Savjetovališta za članove obitelji, održala je predavanje na temu: ,,Živjeti i brinuti se o osobi oboljeloj od Alzheimerove bolesti“ koje je približilo prisutnima brojne promjene koje se događaju kod oboljelih, kao i one koje se događaju unutar obitelji skrbnika. Poseban naglasak bio je posvećen pozitivnom utjecaju glazbe na osobe koje pate od demencije te su prikazani filmovi koji zorno prikazuju kako se glazba može koristiti u terapeutske svrhe, što je potaknulo raspravu i podjelu iskustava među prisutnima, od kojih su mnoga bila vrlo emocionalna.  

To je otkrilo činjenicu da se u Poreču i Istri općenito počelo shvaćati o kakvoj bolesti se radi i na koji način ona mijenja živote, odnosno nužnost ovakvih druženja članova obitelji i njegovatelja sa stručnjacima Udruge koji ih mogu „voditi“ kroz sve faze Alzheimerove bolesti.

U odličnoj organizaciji Doma za starije i nemoćne osobe Poreč ovaj Alzheimer Café izazvao je veliki interes građana Poreča kao i profesionalnog osoblja – njegovatelja i medicinskih sestara. Četrdesetak osoba ispunila je dvoranu Doma do posljednjeg mjesta, što nalaže da se za idući sastanak planiran za rujan osigura veća dvorana.


Komentari

Odgovorite(Vaša email adresa neće biti javno prikazana.)