Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

sri., 12. lipanj 2024.

Skupština HUAB-a 22.1.2019. izabrala novo rukovodstvo

Mira_Dajcic_predsjednica_HUAB-web.jpg

Mira Dajčić izabrana za predsjednicu

Na Izbornoj skupštini Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest održanoj 22. listopada 2019. za predsjednicu je izabrana Mira Dajčić, bacc. physioth., osnivačica Udruge i dugogodišnja voditeljica njezina Savjetovališta. Za dopredsjednike su izabrani Tomislav Huić, mag. art, izv. prof. dr. sc. Nataša Klepac i prof. prim. dr. sc. Ninoslav Mimica, a za tajnicu Udruge Tajana Dajčić. Na skupštini je izabran i novi sastav Nadzornog odbora i Suda časti, a Statut Udruge usklađen je s novim potrebama.

Skupstina-22-10-2019-Mimica-web.jpg

Podnoseći izvještaj o radu Upravnog odbora u proteklom mandatu prof. Mimica istaknuo je iznimno zalaganje svih aktivista Udruge bez kojega se zavidni rezultati Udruge ne bi mogli ostvariti. Ujedno je izrazio i zahvalu za podršci koju je imao u protekla tri mandata kao i svoju odluku da se više ne kandidira za predsjednika Udruge.

Skupština Udruge prvo je usvojila promjene svojega Statuta koje se ukratko odnose na smanjenje broja članova Upravnog odbora s 11 na 9 i broja članova Nadzornog odbora i Suda časti s 5 na 3. Donesena je i odluka da se ubuduće mandat predsjednika Udruge ograniči na najviše dva puta po četiri godine.

Nakon jednoglasnog usvajanja prijedloga dosadašnjeg Upravnog odbora, novi sastav tijela Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest je sljedeći:

Upravni odbor:

1. Mira Dajčić, bacc. physioth, predsjednica Udruge, član po položaju
2. Tomislav Huić, mag. art., dopredsjednik Udruge, član po položaju
3. izv. prof. dr. sc. Nataša Klepac, dopredsjednica Udruge, član po položaju
4. prof. prim. dr. sc. Ninoslav Mimica, dopredsjednik Udruge, član po položaju
5. Tajana Dajčić, tajnica Udruge, član po funkciji
6. mr. sc. Morana Ivičić, specijalista neurolog
7. Marija Lacko, prof., član obitelji
8. Suzana Matković, član obitelji
9. Dubravka Vizek, član obitelji

Nadzorni odbor:

1. prof. dr. sc. Fran Borovečki
2. Siniša Cizel, član obitelji
3. Višnja Šporer, član obitelji

Sud časti:

1. doc. dr. sc. Marina Boban, specijalista neurolog
2. Mate Laušić, dipl. krim. general. puk. u miru
3. Smiljana Ozmec, član obitelji

Mira-Dajčić-predsjednica-HUAB-a-web.jpg

Obraćajući se članovima novoizabrana predsjednica Udruge gđa. Mira Dajčić istaknula je kako rastući broj osoba koje žive sa simptomima demencije i prespore promjene javnozdravstvenih politika pred Udrugu postavljaju nove izazove. Između ostalog istaknula je:

- Broj osoba koje žive sa simptomima demencije u Hrvatskoj neprestano raste. Prema statističkim podacima naše krovne udruge Alzheimer Disease International i Svjetske zdravstvene organizacije u našoj zdravstvenoj regiji demencijom je zahvaćeno oko 6% osoba starijih od 60 godina. Procjenjujemo stoga da će ih u Hrvatskoj do kraja 2019. biti već gotovo 100.000. O njima brine 250.000 tisuća obiteljskih njegovatelja. To nas dodatno obvezuje da proširimo brigu o njima i da sve naše snage još više usmjerimo prema poboljšanju kakvoće njihovog života. Jer, uz ranu dijagnozu i pravilnu njegu sobe s demencijom mogu i moraju živjeti kvalitetnije i dostojanstvenije. Osobe s demencijom ne mogu biti samo briga i problem obitelji, već se o njima mora početi brinuti zajednica i to ne deklarativno već konkretno.
- Za ostvarenje tog zadataka potrebne su promjene javno zdravstvenih politika koje zagovaramo uz ostalo i promicanjem naše Inicijative Prijatelji demencije – Hrvatska. Međutim, osim promjena u načinu kako se zajednica odnosi prema osobama s demencijom, potrebne su nam i promjene zakona koji primjerice određuju tko i do kada može biti neformalni njegovatelj, pojednostaviti dobivanje novčane pomoći i nastojati utjecati na podizanje iste te obavezno utjecati na uvrštenje antidmentiva na A listu HZZO-a.
- Naša udruga će još više raditi na edukaciji kako neformalnih njegovatelja – članova obitelji tako i formalnih njegovatelja i svih ostalih koji se u svom radu susreću sa osobama s demencijom, a pogotovo ćemo nastaviti sa edukacijama onih koji će se u budućnosti s tom problematikom sve više susretati, kao što su studenti Studija socijalnog rada Pravnog fakulteta u Zagrebu koje educiramo već dugi niz godina, te učenici završnih razreda srednjih medicinskih škola Vrapče i Mlinarska
- Stoga Vas u ime Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest pozivam da nam pružite potporu, učlanite u našu Udrugu, ojačate naš rad donacijama i podržati našu inicijativu Prijatelji demencije – Hrvatska i tako postanete uz ostalo i naši zagovornici potrebe društvenih promjena potrebnih da se osobe s demencijom prestanu marginalizirati. Jer zajedno s Vama moći ćemo učiniti više.

Skupstina-22-10-2019-web.jpg