Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

pet., 24. svibanj 2024.

mjesec ab 2015 AB pozitiv.png

Poetsko nedjeljno predvečerje - Alzheimer Café u Zagrebu 20. rujna 2015.

AC-Bulldog-20-9-2015.jpg

Kako na Alzheimer Ceféima nije potrebno uvijek izravno govoriti o nedaćama demencije, uvjerili smo se uoči Dana Alzheimerove bolesti u zagrebačkom Bulldog Pubu, koji nas je ljubazno ugostio.

Marika-Safran-Berberovic.jpg

Marika Šafran Berberović

Na „nedjeljnom poetskom predvečerju", kako smo tematski nazvali ovaj Alzheimer Café, upoznali smo se ne samo sa lijepom poezijom, već i vrlo zanimljivim mislima pjesnikinje i slikarice Marike Šafran Berberović. A njezine misli pretočene u stihove nalik su njezinim slikama. Kao su to opisali prof. Mijo Bergovec i književnik Ratko Cvetnić uvodeći nas u svijet poezije Marike Šafran Berberović, ona doživljenu stvarnost iskazuje kroz sjene uspomena. Na slikama 'ispranim bojama', a u stihu udaljenim prizivima koje tek pobuđenim osjećajima bude svoj duboki smisao u nama - poput stiha ".

Ana-Marija-Vrdoljak.jpg

Ana-Marija Vrdoljak

Soba, zimski suton,

u zbrci sjena i stvari blješti

oštro omeđena glatka površina zrcala.

Iz zbirke "365 dana"

Nismo se mogli oteti pomisli da je sve to bilo to nalik i na isprana sjećanja mnogih naših voljenih osoba s čijom demencijom živimo ili smo živjeli. Zato smo ćutke slušali iskonsku ljepotu poezije Marike Šafran Berberović u izvrsnoj interpretaciji glumice Ane-Marije Vrdoljak. I prisjećali se tko zna koliko puta zaboravljenih istina života.

Slika-Zene-1993.jpg

"Žene", 1993.

Bio je to i najdirljiviji trenutak ovog susreta u Alzheimer Caféu na čijem početku su prisutne pozdravili uz predsjednika naše Udruge prof. dr. sc. Ninoslava Mimice i doptredsjednice Mire Dajčić, izaslanik predsjednika Skupštine Grada Zagreba Alen Ostojić, gradski zastupnik, i izaslanica Gradonačelnika Grada Zagreba dr. Ivana Portolan Pajić, voditeljica odjela za zdravstvo Ureda za zdravstvo Grada Zagreba.