Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

sri., 24. travanj 2024.

Alzheimer caféi u Pleternici i Pakracu

Dom-Bakretic---Pleternica-01.jpg

Srdačan prijam u Domu Bakretarić

10. prosinca 2104., na ljubazni poziv vlasnice Doma za stare i nemoćne „BAKETARIĆ„ iz Pleternice organizirali smo prvi, a nadamo se ne i posljednji, Alzheimer Café u Pleternici, kojem su prisustvovali ispred Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest prof. dr. sc. Ninoslav Mimica, predsjednik Udruge i Marija Lacko, voditeljica grupe za samopomoć Udruge te Vlasta Vučevac, dr. med., predsjednica Hrvatskog društva za palijativnu medicinu.

Nakon susreta u Pleternici, održan je i Alzhemer café u Pakracu, kojem je domaćin bio Palijativni tim LiPa.

Uzoran dom za starije i nemoćne

Dom-Baketaric.jpgNe treba posebno isticati  topao i srdačan doček, s prigodnim programom i dobrodošlicom. Osim vlasnice, gđe Katice Baketarić, dipl. socijalne radnice pozdravila nas je i  gradonačelnica Pleternice, gđa. Antonija Jozić. Nakon razgledavanja Doma i pratećih objekata možemo samo kazati, savršeno!

Sobe su jednokrevetne, dvokrevetne i trokrevetne, imaju i trakt za bračne partnere te dio za posebno teške i umiruće korisnike. Tu je i soba za fizikalnu terapiju, sa svim potrebnim spravama i mala kapelica. Sve je vrlo čisto, bez teških mirisa koji su obično prisutni u takovim domovima, sobe minimalistički opremljene, ali  sa svime što je potrebno, od ljupkih zavjesa na prozorima, do čiste i lijepe posteljine.

U Domu je restoran sa stotinjak mjesta (kapacitet doma je 65 mjesta) i vrlo moderna kuhinja kapaciteta od 300 obroka dnevno. Okoliš Doma s malim stazama i jezercem po kojem plivaju labudovi i pomno uređenim žbunovima ukrasne trave i cvijeća svemu daje dodatnu ljepotu. Dom ima vlastito gospodarstvo sa svinjama i preradi, povrćem i brašnom, vlastitu pušnicu za sušenje mesa, praonicu, radionicu za manje popravke, glačaonicu, knjižnicu, kotlovnicu za centralno grijanje i 18 zaposlenih djelatnika.

U Domu rade članovi obitelji, majka (ravnateljica), otac, sin, snaha i kćer. Dom ima vlastiti sanitetski  prijevoz i manji auto za kraći prijevoz. Preko puta Doma su gospodarske zgrade, gdje se nalazi i manji restoran s kaminom za ručkove i večere gostiju. Iz ovog opisa sami donesite zaključak, mi smo ostali bez riječi. Hvala marljivoj i divnoj obitelji Baketarić na svemu što su napravili i što će još napraviti, jer oni imaju želju Dom proširiti - ako uspiju dobiti sredstva iz EU, što im od srca želimo.

Alzheimer Café u Pakracu

Pakrac-Gradska_kavana.jpg

Nakon susreta u Pleternici održan je već tradicionalni Alzheimer Cafe u Pakracu, ovoga puta u novootvorenoj Gradskoj kavani u središtu grada. Bilo je dosta sudionika i sve je teklo profesionalno kako smo već naučeni od organizatora i naših partnera Palijativnog tima LiPa, koji su već stekli rutinu u organizaciji Alzheimer Caféa, na čemu im još jednom zahvaljujemo. Predavanje je održao prof. Mimica, općenito o samoj bolesti, a dr. Vučevac o palijativnoj skrbi koja je neophodna kod bolesnika od Alzheimerove bolesti. Na kraju susreta gđa. Lacko govorila je o svojem 12-godišnjem iskustvu njegovateljice bolesnog supruga.

Ista predavanja održana su i u Domu Baketarić u Pleternici.