Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

sri., 24. travanj 2024.

'Renesansni' Alzheimer Café

Laudate.jpg

3. travnja 2016. u Klub književnika u Zagrebu održan je Alzheimer Cafë čijim programom je dominirao Renesansni ansambl Laudate iz Zagreba i skulpture Hrvoja Dumančića.

Pod ravnanjem Elene Konovalove Renesansni ansambl Laudate iz Zagreba, kojeg čine glazbeni entuzijasti koji gaje ljubav prema skladbama europskih renesansnih skladatelja, izveo je vrlo harmonično nekoliko talijanskih i engleskih pjesama iz tog razdoblja. Četrdesetak posjetitelja Alzheimer Caféa nagradilo ih je bogatim pljeskom, a kasnije tijekom druženja, istaknulo kako bi ovakva okupljanja i ubuduće trebala gajiti kraie umjetničke nastupe.

Stoga su s istom radošću popratili i predstavljanje kipara Hrvoja Dumančića, čije su suvremeno oblikovane skulpture konja poznatije u Europi, posebice Francuskoj i Velikoj Britaniji, nego u nas.

Dumancic.jpg

Njegova omiljena tema su konji, za čije skulpture je primio niz prestižnih domaćih i međunarodnih nagrada. Zalaže se popularizaciju umjetnosti na temu konja, pa su ga društva The Society of Equestrian Artists iz Londona i International Association ArAnimA iz Francuske primili su ga svojeg stalnog člana.

Nakon prikazivanja kratkog igranog filma 'Što je to' koji na dirljiv način prikazuje razgovor sina s ocem kojeg on isprva ne razumije ne shvaćajući da on iskazuje prve znakove demencije, gđa. Mira Dajčić, dopredsjednica Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest ukratko je predstavila djelovanje Udruge. Posebno je istaknula djelovanje na destigmatizaciji demencije u javnosti, rad Savjetovališta koje obiteljima oboljelih od Alzheimerove bolesti pomaže da lakše nose breme ove devastirajuće bolesti kao i napore koje Udruga ulaže kako bi naše društvo postalo prijateljskije prema demenciji općenito.

Mnogi od posjetitelja ovog susreta u Alzheimer Caféu iskoristili su priliku i da se učlane u Hrvatsku udrugu za Alzheimerovu bolest i tako uz ostalo postanu ambasadorima borbe protiv demencije.