Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

sri., 24. travanj 2024.

Borovečki-KBC-Zgb-21-9-2017.jpg

KBC Zagreb i HUAB svečano obilježili Svjetski dan Alzheimerove bolesti 2017

Klinički bolnički centar Zagreb i Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest su 21. rujna 2017. prigodnim događajem obilježili Svjetski dan Alzheimerove bolesti. Visoki predstavnici Ministarstva zdravstva i Grada Zagreba tom su prilikom izrazili podršku opredjeljenju da se protiv demencije moramo boriti na svim razinama provođenja javnozdravstvenih i socijalnih politika naše zemlje.

Stav da oboljelima od Alzheimerove bolesti treba pružiti cjelovitiju podršku tom su prilikom javno iskazali dr. sc. Ružica Palić Kramarić – pomoćnica ministra zdravstva RH, dr. Vjekoslav Jelić – pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, gospođa Mira Dajčić i gospodin Tomislav Huić u ime Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest, a u ime zaposlenika KBC-a Zagreb prim. dr. sc. Milivoj Novak – pomoćnik ravnatelja za područje kvalitete zdravstvene zaštite i nadzor, prof. dr. sc. Ervina Bilić, predstojnica Klinike za neurologiju i prof. dr. sc. Fran Borovečki, voditelj Odjela za bolesti pokreta i kretanja.

Tijekom svog obraćanja na skupu podrške, prof. Borovečki govorio je o sadašnjem stanju skrbi za bolesnike s Alzheimerovom bolesti, mogućnostima dijagnostike i liječenja, te budućim aktivnostima za poboljšanje njihovog statusa. Posebno je upozorio na važnost rane dijagnostike bolesnika s demencijom te je istaknuo ulogu liječnika obiteljske medicine u pravodobnom prepoznavanju i praćenju bolesnika. Kao nužnost naveo je interdisciplinarni pristup svakom oboljelom te uključivanje bolesnika, njihovih obitelji i udruga pacijenata u proces skrbi za oboljele. Uz ostalo je naglasio i potrebu uvođenja lijekova koji usporavaju razvoj Alzheimerove bolesti na A listu HZZO-a.

KBC-Zgb-21-9-2017-Dajcic.jpg

Predstavnici Udruge oboljelih od Alzheimerove bolesti također su naglasili potrebu unaprjeđenja skrbi za sve veći broj oboljelih te intenzivnijeg uključivanja relevantnih društvenih struktura u rješavanje ovog velikog javnozdravstvenog problema. Govoreći o tome, gospođa Mira Dajčić, dopredsjednica Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest, posebno je istaknula potrebu još šire edukacije javnosti i djelatnika primarne zdravstvene zaštite kao i njegovatelja osoba s demencijom te snažnije suradnje svih koji sudjeluju u dijagnosticiranju, liječenju i pružanju podrške osobama s demencijom i njihovim obiteljima.

Nakon svečanog dijela obilježavanja Svjetskog dana Alzheimerove bolesti predstavnici Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest i neurolozi KBC Zagreb odgovarali su u improviziranom savjetovalištu na pitanja građana koji su došli potaknuti medijskim najavama ovog događanja saznati više skrbi o osobama s demencijom, osobinama Alzheimerove bolesti, njezinim simptomima i načinu njihovog dijagnosticiranja. Bila je to prilika i za upoznavanje građana s ciljevima i ishodima EU projekta Demenca aCROsSLO čiji su edukativni leci i drugi materijali plijenili njihovu pažnju.

KBC-Zgb-21-9-2017-Savjet.jpg